В Германия предлагат съюз Америка-Европа-Русия

680
В Германия предлагат съюз Америка-Европа-Русия

Група влиятелни германски политици и генерали от запаса излязоха с призив "да се отвори вратата на НАТО" за Русия. След държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън те смятат, че руското членство в НАТО или даже перспективата за подобна стъпка значително ще укрепи алианса. Но при това те разчитат на сериозни отстъпки от страна на Москва по военни и военно-политически въпроси, отбелязва "Независимая газета".

Авторският колектив се оглавява от министъра на отбраната на ФРГ /при Хелмут Кол/ Фолкер Рюе.

Под статията фигурират и имената на двама видни военни - бившият генерал-инспектор на Бундесвера и председател на военния комитет на НАТО Клаус Науман и вицеадмирал Улрих Вайснер, който по-рано е оглавявал щаба за планиране в министерството на отбраната на ФРГ.

Четвъртият съавтор е бившият посланик Франк Елбе. В статията се казва, че формиращото се днес "положение на многополюсен свят изисква намирането на баланс с политическата, икономическата и стратегическа динамика на големите азиатски страни".

Затова, авторите на статията смятат, че "съюзът трябва да се разглежда в бъдеще като стратегически блок на три центъра на влияние - Северна Америка, Европа и Русия". Ако подобна тройствена общност седи на една маса, тогава, според мнението на споменатите дейци, НАТО ще може да претендира за ролята на "основен форум за разрешаването на всички кризисни ситуации".

Тази перспектива е толкова важна, че е необходимо "още сега да се създадат институционални предпоставки" за практическо действие. А именно "трябва да се отвори вратата за членство в НАТО на Русия". В същото време става дума за "още дълъг път", движейки се по който е необходимо за се осигурят "всички предпоставки за членство". Сред тези предварителни условия присъстват необходимостта от утвърждаването в Русия на принципите на правовата държава, политическия плурализъм, свободата на печата и т.н.

В същото време Рюе и неговите съавтори признават, че "по въпроса, как да се оцени Русия и как да се държим с нея, няма консенсус. Членовете на алианса, както и ЕС, са дълбоко разделени по този въпрос. При това новите членове на НАТО по исторически причини виждат осигуряването на своята безопасност срещу Русия, докато в Западна Европа следват императива: сигурността в Европа и за Европа може да се осигури само заедно с Русия и по никакъв начин срещу нея".

Авторите на статията предлагат "НАТО в дискусия с източноевропейските скептици да вземе вътрешно решение, какво ще спечели алиансът, ако започне стъпка по стъпка да води Русия към пълно членство". Изгодите са изброени подробно. Тук са и енергийната сигурност, неразпространението, Афганистан и много друго, включително, разбира се, решаването на международните конфликти. Нещо повече, с такъв участник, се казва в статията, "целият съюз ще има полза от политическите и военни възможности на Русия за отразяването на външна опасност и решаването на проблеми, които засягат евроатлантическата общност". Даже членството на Грузия и Украйна в НАТО няма да срещне руски възражения.

Преимуществата за Русия са описани по-скромно. Те се свеждат основно до обещанието "да се отстрани почвата за всякакви предположения относно мними заплахи срещу Русия от Запад чрез пълната прозрачност на съюза на основата на взаимност, а също политическа и военна интеграция в системата на съюза и участие в процеса на съвместно взимане на решения".

А докато се стигне дотам, на Москва се предлага в отговор на изтеглянето на американското ядрено оръжие от Европа /което, както е известно, е вътрешен проблем на НАТО, за решаването на който настояват Германия и редица други страни от съюза/ не само да изтегли руското тактическо ядрено оръжие в централните хранилища, но и да го постави под международен контрол.

Подчертавайки значението на сътрудничеството между Русия и НАТО, авторите на статията отбелязват, че отношенията между тях остават един от централните проблеми на европейската и глобална сигурност. В същото време те пропускат сериозните страхове на Русия във връзка с разширяването на НАТО, ПРО, настаняването на американски бази в близост до нашите граници и не засягат известните предложения на Москва за осигуряването на европейската безопасност.

Опитните политици и военни на са взели предвид, че мисълта за някакъв тройствен блок за противопоставянето на бързо развиващите се и приятелски на Русия азиатски държави априори неподхожда на Москва.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg