В Хонконг очакват инфлация

423
В Хонконг очакват инфлация

Експертите очакват, че световната финансова криза ще доведе до висока инфлация в Хонконг и настояват ръководителят на администрацията Доналд Цзен да се обърне към представителството с настояване за замразяване на разходите и плащанията, както и намаляване на данъците, съобщава South China Morning Post. Още през юни Цзен обеща пакет от антиинфлационни мерки, който трябва да бъде представен до средата на октомври.

Проучване на изданието, проведено между 2-11 септември сред 1000 експерти, показа, че според 69% от тях през следващите години Хонконг ще се сблъска с висока инфлация, съчетана с икономическа стагнация. 44% поставят инфлацията като основен икономически проблем, а според 66% тя е основен бич за компаниите. 37% пък са обезпокоен от високите оперативни разходи на бизнеса.

32% от бизнесмените свързват сложната икономическа ситуация в Хонконг с рецесията в САЩ, а 24%- със стагнацията в Китай. Според 80% от експертите растящата инфлация е увеличила най-много разходите за суровини и услуги, а 67%отбелязват увеличаването на разходите за заплащане на труда и пенсионните вноски.

Проучването показва още, че 60% от компаниите се опитват да намалят ефекта от инфлацията, търсейки по-евтини доставчици на суровини, а 49% са намалили търсенето на персонал.

Ръстът на заплатите се забавя, докато индексът на потребителските разходи нарасна с 6.3% през юли и 4.6% през август. Правителството пък увеличи прогнозите за инфлацията от 3.4% на 4.2%.Прогнозите на икономистите са дори по-песимистични. Над 50% очакват инфлация между 6.1-8%, а 31%- между 4.2-6%.очти всички (98%) са убедени, че правителството не взема достатъчно адекватни мерки за намаляване на инфлацията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...