В Канбера легализираха марихуаната

1030
В Канбера легализираха марихуаната

© Парламентът на Канбера; снимка: Pixabay

Австралийската столица Канбера ще се превърне в първия град в страната, който легализира марихуаната.

Местната власт гласува положително за законопроекта, който ще разреши на пълнолетните граждани да притежават и отглеждат канабис за лична употреба.

Новата регулация влиза в сила от 31 януари 2020 г., предава ABC, цитирана от CNN.


Гражданите на Австралийската столична територия, където се намира и град Канбера, ще могат легално да притежават до 50 грама марихуана, както и да отглеждат до две растения на човек и до четири на домакинство.

Промените правят Австралийската столична територия (АСТ) първият от общо шестте щата и двете основни територии на Австралия, който легализира марихуаната за лична употреба.

Законите относно наркотиците зависят от щата или територията в Австралия. Според настоящия закон в АСТ, отглеждането на едно или две растения и притежанието на 50 грама канабис се наказва с глоба от 108 щатски долара.

Притежанието на над 50 грама марихуана се наказва с глоба до 8 хил. австралийски долара (5 400 щатски долара) или с две години затвор. В някои случаи наказанието предвижда както глоба, така и затвор.

Според австралийските власти марихуаната е най-масово употребяваната незаконна дрога. През финансовата 2017-2018 г. са реализирани над 72 хил. ареста, свързани с канабис, като 92% от тези арести са на потребители на растението.

АСТ обаче влиза в конфликт с националния закон за наркотиците на Австралия, който изобщо забранява притежанието на марихуана.

Според ABC има възможност националните закони реално да отменят новата регулация в Канбера.

Превръща ли се САЩ в меката на легалната марихуана?Въпреки че темата за легалната марихуана вече е устойчива част от обществения дебат, по света има само две държави, в които употребата на канабис за развлечение е напълно законно

Това не е първият път, в който законите на АСТ противоречат на тези, приети от австралийския парламент. През 2013 г. АСТ легализира еднополовите бракове, но в крайна сметка решението беше отменено от Върховния съд на страната, който отсъди, че законопроектът на АСТ не приляга на националното законодателство.

През 2016 г. все пак австралийският парламент прие закон, който позволява легалното отглеждане на канабис за медицински и научни цели.

В съседната Нова Зеландия притежанието на марихуана за лична употреба все още е нелегално, като за следващата година се готви референдум по темата.

Ако Нова Зеландия легализира канабиса, то ще се превърне в едва третата страна в света, сторила това, след Канада и Уругвай. В САЩ 11 щата също са разрешили марихуаната за развлекателни цели, докато в много части по света канабисът за мадицинска употреба вече е легален.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg