В кои държави е въведена 4-дневна работна седмица и какви са резултатите?

6281
В кои държави е въведена 4-дневна работна седмица и какви са резултатите?

© Pixabay

Пандемията от COVID-19 и мерките против разпространението ѝ през последните две години върнаха на дневен ред дебата за и против четиридневната работна седмица.

И работодателите, и техните служители преосмислиха значението на гъвкавостта и ползите от нея на работното място.

Идеята е проста – служителите работят четири, а не пет дни в седмицата, като получават същата заплата.

А компаниите намаляват броя на срещите и личната комуникация със служителите, давайки им възможност за повече независимост в работата.

Защитниците на четиридневната работна седмица твърдят, че когато тя бъде приложена, удовлетвореността на работниците се увеличава, а заедно с нея - и тяхната производителност.


Синдикатите в цяла Европа призовават правителствата да приложат четиридневната работна седмица, а Euronews обобщава кои държави са приели идеята и как върви изпълнението ѝ до този момент.

Белгия

Белгия въвежда четиридневна работна седмица за служителите, които искат това. Миналия месец белгийските служители спечелиха правото да изпълняват пълна работна седмица за четири дни вместо обичайните пет без загуба на част от заплатата си.

Служителите ще могат да решат дали да работят четири или пет дни в седмицата, но това не означава, че ще работят по-малко – те просто ще вместят работното си време в по-малко дни.

Белгийският министър-председател Александър де Кроо се надява, че споразумението ще увеличи гъвкавостта на пазара на труда в страната и ще улесни хората в баланса между семейния живот и кариерата.

Той също така добави, че новият модел трябва да създаде по-динамична икономика.

Само около 71 от 100 белгийци във възрастовата група от 20 до 64 години имат работа, което е под средното за еврозоната (около 73%) и с цели 10 процентни пункта по-малко, отколкото в съседни страни, като Холандия и Германия, според данните на Евростат.

Седемстранното коалиционно правителство в Белгия си постави за цел постигането на ниво на заетост от 80% до 2030 г.

Въпреки това перспективата за четиридневна работна седмица не е привлекателна за всички. Някои служители ще работят до късно вечер, ако решат да намалят броя на работните си дни, а други, като работниците на смени, просто няма да имат възможност да се възползват от тази гъвкавост.

Тази компания плаща на новите служители да почиват още преди да работятТъй като работодателите в САЩ изпитват затруднения с наемането на служители, те трябва да се конкурират по отношение на ползите, които техните бъдещи служители искат най-много – време и по-конкретно време, далече от работа

Великобритания

Обединеното кралство ще започне шестмесечна пилотна програма за тестване на предимствата и недостатъците на четиридневната работна седмица. Тя набира компании, които ще проучат влиянието на по-краткото работно време върху производителността на бизнеса и благосъстоянието на техните работници, както и въздействието върху околната среда и равенството между половете.

До момента около 30 компании са се регистрирали за програмата, която ще стартира през юни тази година и ще се управлява от изследователи от университетите в Кеймбридж, Оксфорд и Бостън, както и от неправителствени организации.

На служителите ще бъде разрешено да работят до 9.5 часа на ден (например от 9:00 сутринта до 18:30 следобед), което означава, че ще могат да раздробяват работната седмица на четири по-дълги дни. Работното време може да бъде допълнително удължено до 10 часа чрез синдикално споразумение с работодателя.

Пилотният проект в Обединеното кралство е един от няколкото в световен мащаб, управлявани от 4 Day Week Global - организация, която се застъпва за по-кратката работна седмица.

Шотландия и Уелс

В Шотландия процесът по преминаване към четиридневна работна седмица трябва да започне през 2023 г., докато Уелс също обмисля подобна стъпка. В Шотландия решението беше част от предизборните обещания на управляващата Шотландска национална партия (SNP).

Работните часове на служителите ще бъдат намалени с 20%, но няма да претърпят загуба на възнагражденията си. SNP ще подкрепи участващите компании с около 10 милиона паунда, (11.8 милиона евро).

Правителството цитира проучване, проведено от шотландския мозъчен тръст Институт за изследване на обществената политика (IPPR), което показва, че 80% от хората са силно положително настроени към инициативата. Респондентите смятат, че програмата ще подобри значително тяхното здраве и щастие.

Шотландия посочва примера на Исландия и нейните силни резултати като важна причина да се експериментира с четиридневната работна седмица.

Някои шотландски фирми вече са започнали свои собствени програми за съкратено работно време. Базираната в Глазгоу UPAC Group наскоро заяви, че служителите ѝ ще се радват на четиридневна седмица със същата заплата, след като изпълнят успешна пилотна програма.

В Уелс Софи Хоу, комисарят по въпросите на бъдещите поколения, също призова правителството да въведе подобен четиридневен пробен период на работна седмица, поне в публичния сектор.

Осем начина да получите незабавен мотивационен тласъкВ началото на всяка година си обещаваме, че ще бъдем по-здрави, по-щастливи и по-успешни

Исландия

Исландия е един от лидерите в тестването на четиридневната работна седмица. Между 2015 и 2019 г. страната проведе най-големия пилотен проект в света с работна седмица между 35 и 36 часа (намалена от традиционните 40 часа) без никакви призиви за съизмеримо намаляване на заплащането.

Около 2500 души взеха участие в тестовата фаза. За да се осигури контрол на качеството, резултатите бяха анализирани от британския мозъчен тръст Autonomy и Исландската нестопанска асоциация за устойчивост и демокрация (ALDA).

Пилотът беше определен като успешен от изследователите и исландските профсъюзи, които преговаряха за намаляване на работното време. Проучването доведе и до значителна промяна в Исландия, като близо 90% от работещото население сега се радва на намалено работно време или други компенсации.

Изследователите на исландския проект установяват, че стресът и т. нар. "прегаряне" (от англ. burnout) на работниците намаляват и има подобрение в баланса между личния им живот и работата.

Не всяко правителство обаче споделя успехите на Исландия в експеримента с четиридневната работна седмица.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg