В Лос Анджелис и Мумбай: Диви котки превземат градската джунгла

752
В Лос Анджелис и Мумбай: Диви котки превземат градската джунгла

© Pixabay

Лос Анджелис в САЩ и Мумбай в Индия са известни като столици на киното, на модата и със забележителните задръствания.

Но от сенките изплува още едно сходство, по-видимо нощем и придвижващо се на четири лапи, пише Асошиейтед прес.

Тези два метрополиса са единствените мегаградове в света с население над десет милиона души, в които големи диви котки - пуми в единия и леопарди в другия, се размножават, ловуват и заемат територии в границите на града.


Дългогодишни изследвания и в двата града са проучвали как големите диви котки обитават своите градски джунгли и как най-добре хората могат да съжителстват с тях - уроци, които може да са приложими и на други места в близките десетилетия.

"В бъдеще ще има повече градове като тези, с настъплението на градските райони в естествените местообитания на животните", казва биологът Одра Хъфмайер, която изучава пумите в университета на Калифорния, Лос Анджелис. "Ако искаме да опазим тези големи хищници на планетата, трябва да се научим да живеем с тях".

Преди двадесет години учени от Лос Анджелис поставят проследяваща каишка на пумата, наречена Пи 1, която обитава широк пояс в планините Санта Моника - планинска верига, простираща се над 60 км по протежение на северното крайбрежие на града.

"Пи 1 беше едър колкото са големи пумите в южната част на Калифорния, с тегло около 70 кг", казва Сет Райли, еколог в службата за националните паркове. "Тези доминиращи мъжки екземпляри не приемат други мъжки на територията си".

Лапландия - където има повече елени, отколкото хораВ нашето съзнание тя е легендарна страна, откъдето добрият старец започва своето пътешествие към домовете на децата, дарявайки ги с подаръци и изненади

С помощта на джипиес и камери учените проследяват седем години възхода и падението на династията на Пи 1, създадена чрез множество чифтосване и новородени пуми. "През 2009 г. за последен път получихме информация за Пи 1", казва Райли. "Трябва да е имало битка. Открихме каишката му и кръв на една скала. Никога повече не го видях. Беше сравнително възрастен".

Оттогава Райли е помогнал за поставянето на проследяваща техника на близо 100 пуми в Лос Анджелис, с помощта на която е създадена обширна база данни за поведението на пумите и за разбирането на нуждите им от територия, за това с какво се хранят, колко често се пресичат пътищата им с хората и какво би застрашило бъдещето им.

Най-голямата заплаха за вида идва от размножаването сред родственици. Обитаващи малки пространства между магистралите, мъжките пуми често се кръстостват с дъщерите и внучките си. Това води до генетични проблеми, свързани с безплодие и други.

"Въз основа на генетичен анализ научихме, че Пи 1 се е чифтосал с дъщеря си Пи 6 и това беше първият случай на близко родствено чифтосване, който сме документирали", каза Райли.

В Мумбай - един от най-гъсто населените градове в света, леопардите също са много - близо 50 екземпляра са се адаптирали отлично върху площ, подходяща за 20 животни. Въпреки това тези големи котки успяват да не попадат в полезрението.

"Тези животни са така потайни и затова не знаем много за тях. Не можеш просто да ги наблюдаваш", каза Видия Атрея, директор на Дружеството за консервация на дивата природа в Индия и участник в изследователски екип, поставил неотдавна проследяващи устройства на пет леопарда.

Тяхната територия е около Национален парк Санджай Ганди - защитена зона между урбанизиран район, в който има и квартал с население около 100 000 души, обитаван и от над десет леопарда.

Учените са установили, че голям мъжки екземпляр на име Махараджа обикаля района почти всяка нощ и изминава близо 60 километра седмично от един парк в Мумбай до друг в съседство. Леопардът прекосява оживена магистрала и железопътна линия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg