В магазините на Германия се крадe за милиарди евро

1388
В магазините на Германия се крадe за милиарди евро

От веригите за търговия на дребно в Германия през миналата година е изчезнала стока за 3.7 млрд. евро, което е близо 1% от приходите в целия отрасъл. По данни на публикувано във вторник изследване на Института за търговия (EHI) в Кьолн над половината от тази сума се формира от кражби по магазините, а още 20% тежат на съвестта на недобросъвестни търговски служители.

Германските търговци на дребно не жалят средства, за да могат да намалят с колкото се може повече загубите си от кражби. Те харчат около 1.2 млрд. евро годишно за видео наблюдение, различни защитни етикети и охрана. Дори има специалисти, които изуват и анализират най-популярните стоки за крадците и така насочват специално вниманието към тези рафтове.

Експертът от EHI Франк Хорст обаче е на мнение, че най-ефикасното средство се явява постоянното обучение на персонала в магазина. „Продавачите в супермаркетите и универсалните магазини трябва много точно да са запознати с триковете на крадците, но собствениците на веригите не рядко пестят средства за обучението на персонала", смята Хорст.

В доклада си от EHI пишат, че 51.6% от откритите при инвентаризация липси се дължат на ловките пръсти на крадците, 22.4% на собствените служители с престъпна наклонност, 9.3% са на сметката на доставчици и почистващ персонал, 16.7% са от счетоводни трикове. По време на работата експертите от Кьолн са направили запитвания в 88 търговски фирми с общо 15 хил. филиали.

Чистата загуба на магазините от кражби възлиза на 1.9 млрд. евро, а 800 млн. евро се дължат на свои служители, което е равносилно на това на всеки 200 колички с продукти една да не се плаща (средна цена на откраднатото е 65 евро).

Най-популярни сред крадците представляват малки, но сравнително скъпи продукти: принадлежности за бръснене, козметика, цигари, както и стоки в малки опаковки, които могат да се пъхнат във вътрешния джоб само с едно движение на ръката.

Най-често крадените стоки в универсалните магазини са дънките и долно бельо, а в отделите за техника - компютърните игри и компакт-дискове.

Полицейската статистика на страната показва, че броят на кражбите в магазините намалява с всяка година. Така например за 2010 година, спрямо 2009-та, те падат с 1.9% и достигат 387 660.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg