В магазините на Германия се крадe за милиарди евро

1422
В магазините на Германия се крадe за милиарди евро

От веригите за търговия на дребно в Германия през миналата година е изчезнала стока за 3.7 млрд. евро, което е близо 1% от приходите в целия отрасъл. По данни на публикувано във вторник изследване на Института за търговия (EHI) в Кьолн над половината от тази сума се формира от кражби по магазините, а още 20% тежат на съвестта на недобросъвестни търговски служители.

Германските търговци на дребно не жалят средства, за да могат да намалят с колкото се може повече загубите си от кражби. Те харчат около 1.2 млрд. евро годишно за видео наблюдение, различни защитни етикети и охрана. Дори има специалисти, които изуват и анализират най-популярните стоки за крадците и така насочват специално вниманието към тези рафтове.

Експертът от EHI Франк Хорст обаче е на мнение, че най-ефикасното средство се явява постоянното обучение на персонала в магазина. „Продавачите в супермаркетите и универсалните магазини трябва много точно да са запознати с триковете на крадците, но собствениците на веригите не рядко пестят средства за обучението на персонала", смята Хорст.

В доклада си от EHI пишат, че 51.6% от откритите при инвентаризация липси се дължат на ловките пръсти на крадците, 22.4% на собствените служители с престъпна наклонност, 9.3% са на сметката на доставчици и почистващ персонал, 16.7% са от счетоводни трикове. По време на работата експертите от Кьолн са направили запитвания в 88 търговски фирми с общо 15 хил. филиали.

Чистата загуба на магазините от кражби възлиза на 1.9 млрд. евро, а 800 млн. евро се дължат на свои служители, което е равносилно на това на всеки 200 колички с продукти една да не се плаща (средна цена на откраднатото е 65 евро).

Най-популярни сред крадците представляват малки, но сравнително скъпи продукти: принадлежности за бръснене, козметика, цигари, както и стоки в малки опаковки, които могат да се пъхнат във вътрешния джоб само с едно движение на ръката.

Най-често крадените стоки в универсалните магазини са дънките и долно бельо, а в отделите за техника - компютърните игри и компакт-дискове.

Полицейската статистика на страната показва, че броят на кражбите в магазините намалява с всяка година. Така например за 2010 година, спрямо 2009-та, те падат с 1.9% и достигат 387 660.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...