В САЩ ползват Starbucks за срещи с престъпна цел

2225
В САЩ ползват Starbucks за срещи с престъпна цел

През 80-те години на миналия век трейдърът Иван Боески използва луксозното фоайе на хотел Plaza в Ню Йорк, за да обменя пари срещу вътрешна информация, което впоследствие се разразява до най-големия скандал за търговия с вътрешна информация за онова време, пише WSJ.

В случая с нашумялото в последните години дело срещу Galleon Group тези срещи са се осъществявали на много по-обикновени места - кафенетата на Starbucks. Поне две важни срещи, свързани със случая, са се провели на тези места.

"Фоайето на Plaza вече не е на мода," казва адвокатът Айра Соркин. "В днешно време властите трябва да се концентрират върху кафетата лате в Starbucks."

В дните след ареста на мениджъра на Galleon Group Радж Раджаратнам през октомври 2009 г., неговият брат Ренган, се среща с бившия портфолио мениджър в Galleon Адам Смит в кафене на Starbucks в Манхатън, за да обсъдят как да прикрият следите си, твърдят властите.

Смит вижда как Ренган влиза в офиса на Радж Раджаратнам в сутринта на неговия арест и премахва документи, които са съдържали написана на ръка информация за различни акции, твърдят от ФБР.

В оживено заведение на Starbucks в Манхатън Ренган Раджаратнам обсъжда тези документи по начин, който кара Смит да си мисли, че Ренган "е искал да получи потвърждение, че Смит няма да каже нищо за тях", както и да уеднаквят показанията си.

Вчера Радж Раджаратнам беше признат за виновен по 14 обвинения за измама с ценни книжа в процеса за търговия с вътрешна информация.

По време на процеса важна роля изиграва среща в друго заведение на Starbucks. През юни 2008 г. агентът на ФБР Дейвид Макол посещава заведение на Starbucks, в което чест посетител е Гаута Шанкар, който той се надява да убеди да свидетелства срещу Раджаратнам.

Макол се представя на Шанкар и го запознава с предполагаеми доказателства за това, че е търгувал с вътрешна информация.

Малко след това той излиза от кафенето, а Шанкар впоследствие се съгласява да сътрудничи на правителството.

Заведенията на Starbucks предлагат оживена среда, която може да служи за прикритие на хората по време на тяхното общуване, казват адвокати. Ана Чапман, рускинята, която призна, че е работила като шпионин в САЩ, е използвала кафене на Starbucks в Манхатън, за да комуникира тайно с в затворена безжична мрежа с консулски служител от Русия.

Агенти на ФБР са наблюдавали Чапман, която е седяла до прозореца в заведението и е обменяла съобщения с руския служител, който е бил в миниван пред заведението.

Има и други случаи, в които при извършването на предполагаеми престъпления заведенията от веригата Starbucks са използвани като място за срещи. През октомври 2010 г. агент под прикритие си уговаря две срещи в Starbucks в щата Вашингтон с предполагаем дилър на наркотици, който предлагал 400 000 хапчета екстази.

След втората среща агентът под прикритие арестува дилъра и негов съучастник.

В колата на съучастника агентите откриват парче хартия със съобщение, което включва думата Starbucks.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg