В тази страна на всяка минута 6 души изпадат в крайна бедност

2464
В тази страна на всяка минута 6 души изпадат в крайна бедност

© Pixabay

Нигерия изпревари Индия като страната, в която най-много хора живеят в крайна бедност.

Цели 87 млн. граждани на Нигерия, или около половината от населението ѝ, живеят с по-малко от 1.90 щатски долара на ден.

Проучването, базирано на наблюдения на World Poverty Clock и реализирано от Brookings Institute, сочи, че над 643 млн. души по света живеят в крайна бедност, като Африка оформя около 2/3 от общия брой.


За Нигерия, както и за редица други страни на континента, се предвижда броят на крайно бедните да нараства.

„В края на 2018 г. в Африка, като цяло, вероятно ще има 3.2 млн. души повече, които живеят в крайна бедност спрямо броя им днес”, пише в доклада, цитиран от CNN.

Въпреки че е най-големият производител на петрол в Африка, Нигерия не успява да използва ресурсите си, за да вдигне стандарта на живот.

Спадът на цените на петрола удари сериозно икономиката на страната, плъзгайки я в рецесия през 2016 г.

Покачването на цените на черното злато в последно време помогна на икономиката да се възстанови.

В доклад на Международния валутен фонд се посочва, че въпреки икономическия растеж, страната трябва да положи още усилия в намаляване на безработицата и да обърне внимание на бедността.

Това са последните места на Земята без интернетВижте къде интернетът липсва или е силно ограничен

Докато бедността в Нигерия се разпространява с темп от порядъка на 6 души в минута, то в Индия се наблюдава обратната тенденция.

Към днешна дата около 5.3% от индийците, или 71.5 млн. души, жовеят в крайна бедност.

Докладът посочва, че 14 от 18-те страни, в които бедността расте, се намират в Африка. Така до 2030 г. около 90% от най-бедните хора в света ще живеят именно на въпросния континент.

Бангладеш и Индонезия са единствените двете страни от топ 10 в подреждането, които не се намират в Африка, като в тях крайно бедните са съответно 17 млн. и 14.2 млн. души.

В челната десятка попадат още Демократична Република Конго (60 млн. души в крайна бедност), Етиопия (23.9 млн. души), Танзания (19.9 млн. души), Мозамбик (17.8 млн. души), Кения (14.7 млн. души) и Уганда (14.2 млн. души).

Данните, събрани от World Poverty Clock, са на база проучване сред домакинствата и прогнозите за икономически растеж на МВФ.

10 милиардери, които израстват в бедностТе са доказателство, че човек не трябва да е роден със сребърна лъжица в устата, за да постигне големи неща в живота

В доклада се посочва, че между януари 2016 г. и юли 2018 г., че 83 млн. души по света са преодолели крайната бедност. ООН си поставя за цел да премахне крайната бедност до 2030 г.

„Задачата за премахване на крайната бедност до 2030 г. се превръща в неизбежно по-трудна задача поради изтичане на времето. Трябва да празнуваме постиженията си, но да засилим алармата, че не се върши достатъчно, особено в Африка”, пише в доклада. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg