В тази страна средно на ден раждат по две момичета на възраст 10 -14 г.

849
В тази страна средно на ден раждат по две момичета на възраст 10 -14 г.

© Unsplash.com

Средно на ден по две момичета възраст 10 - 14 г. раждат в Парагвай, което се дължи на токсичната комбинация от ширещ се детски сексуален тормоз и драконовски закони по отношение на абортите, сочи нов доклад на Amnesty International.

Парагвай има едно от най-високите нива на бременност сред деца и момичета в тийнейджърска възраст в Латинска Америка - регион, който като цяло държи второто най-високо ниво в света.

Страната отдавна е измъчвана от сексуалното насилие срещу деца, като редица популярни случаи предизвикаха гняв в световен мащаб. През 2015 г. 11-годишно момиче бе принудено да роди, въпреки че този ход бе осъден от Интер-американската комисия за човешките права и ООН.


В добавка към притеснителния брой момичета на възраст между 10 и 14 години, които са принудени да изкарат бременността си до термин, в Парагвай, която е с население от едва 7милиона, 12 000 момичета на възраст 15 - 19 г. са родили през 2019 г.

“Чрез действие и бездействие Парагвай обръща гръб на своите деца и момичета в тийнейджърска възраст, които са подложени на невъобразим тормоз,” казва Ерика Гевара - Росас, директор за Америка на Amnesty International.

Жестоко убийство заради цигулки в ПарагвайАрхеолог и неговата дъщеря тийнейджърка са убити в Парагвай заради цигулки

В доклада на организацията, който бе публикуван тази седмица, се посочват неадекватните действия за справяне с толерирането на сексуалния тормоз над деца и се казва, че 80% от случаите са в рамките на семейния кръг. Извършителят най-често е втори баща, баща, дядо, съсед или чичо на жертвата.

“Това е част от патриархалната и мачовска култура в нашето общество,” казва пред The Guardian Анибал Кабрера, изпълнителен директор на организацията CDIA, която защитава правата на децата в Парагвай. “Докато гледаме на това, като на нещо нормално, тормозът и насилието ще продължават.”

Кабрера казва, че момичетата представителки на коренното население са особено уязвими. Поредица от случаи на ужасяващо сексуално насилие спрямо момичета от коренното население предизвикаха гневни реакции през 2020 г.

Прокуратурата на Парагвай отчита средно по 12 случая на сексуално насилие срещу деца и юноши през 2019 г. Според Amnesty International, която се позовава на здравни служители, на всеки докладван случай има по пет, които не се обявяват.

Строгите закони на Парагвай по отношение на абортите предоставят на децата и юношите, жертви на сексуален тормоз, малко опции, ако забременеят. Абортът се позволява в много редки случаи, в които се смята, че животът на майката е изложена на опасност.

Парагвай обаче не дава признаци, че ще последва примера на други страни в региона, които облекчиха законодателството си по отношение на абортите.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg