Въглеродните емисии в САЩ намаляха до нивата от 1990 г.

1018
Въглеродните емисии в САЩ намаляха до нивата от 1990 г.

© Pixabay

Въглеродните емисии в САЩ се понижиха под нивото си от 1990 г. в резултат на пандемията от COVID-19, пише BBC.

Според първоначалните оценки парниковите емисии на най-голямата световна икономика намаляват с над 10% през 2020 г., което е най-силното понижение от Втората световна война насам.

Най-сериозен е спадът в транспортния сектор, където емисиите намаляват с близо 15% спрямо 2019 г. В енергетиката също се наблюдава сериозно понижение на фона на намаляващото търсене на въглища.

Заразените с COVID-19 в САЩ са над 20 милиона към момента, а жертвите на болестта са над 350 хиляди. Ограниченията за пътуване, наложени заради пандемията, както и силното свиване на икономическата активност, докато хората прекарваха повече време в домовете си през март и април, оказа много силен ефект върху вредните емисии.


Търсенето на горива спадна значително, особено в авиоиндустрията. Потреблението на авиационни горива е намаляло с над две трети спрямо 2019 г., а това на бензин - с близо 40 на сто. През лятото и есента част от ограниченията бяха отменени и пътуванията бяха възобновени, но въпреки това и през декември авиокомпаниите в САЩ отчитат спад в потреблението на горива с 35% на годишна база.

При електроенергията зависимостите са малко по-сложни. Като цяло потреблението на електричество в САЩ намалява с 2% спрямо 2019 г., но емисиите в сектора се понижават с 10 на сто. Причината е във все по-малкото използване на въглищата като суровина за производство на електроенергия.

След като десетилетия наред те бяха основният източник на енергия за американските електроцентрали, през 2020 г. отстъпват на трето място след природния газ и ядрените реактори.

Възобновяемите източници заемат 18% от енергийния микс, като изостават съвсем малко от въглищата, чийто дял вече е около 20 на сто.

Консултантската компания Rhodium изчислява, че нивото на вредните парникови емисии в САЩ се понижава под това от 1990 г. за първи път в последните три десетилетия.

Спадът спрямо предходната година е с 10.3%, като е много по-силен от този, регистриран по време на финансовата криза от 2009 г., когато емисиите отчетоха понишение от 6.3 на сто.

В сравнение с 2005 г., която САЩ използва като бенчмарк в международните преговори за борбата с климатичните промени, емисиите през 2020 г. бележат спад от 21.5%. Така страната изпреварва целите, поставени в споразумението от Копенгахен през 2009 г.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. предвижда САЩ да намалят емисиите си с между 26% и 28% спрямо нивата от 2005 г. Експертите на Rhodium обаче предупреждават, че резкият спад през 2020 г. все още не означава, че тази цел гарантирано ще бъде постигната. В доклада им се посочва изрично, че резултатите са по-скоро изключение, предизвикано от пандемията от COVID-19.

През 2021 г. се очаква икономически растеж от 3-4% от брутния вътрешен продукт, като успоредно с това вероятно ще има ръст и на въглеродните емисии.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg