Въпрос за милиарди: как да се ориентираме в бюджета на ЕС?

366
Въпрос за милиарди: как да се ориентираме в бюджета на ЕС?

Всяка година в началото на лятото Парламентарната комисия по бюджет се подготвя за работа по бюджета на ЕС за следващата година. Бюджетната процедура включва Парламента, от една страна, и министрите на финансите на държавите членки, от друга. Въпросът е за разпределението на около 115 милиарда евро. Комисарят по бюджета Dalia Grybauskaite представи предложението за бюджет 2009 на 6 май. Кой какво решава относно бюджета на ЕС? От къде идват парите и как той се разходва?

Бюджетът за 2009 г. ще бъде третият, който се подготвя съгласно новото бюджетно споразумение, наречено Многогодишна финансова рамка, което обхваща периода 2007-2013 година, посочват от представителството на ЕП у нас.

Европейският бюджет притежава няколко особености. Той е посветен до голяма степен на земеделието и развитието на селските райони (43% от общия бюджет за 2008 г.). Защо? Защото селскостопанската политика е единствената обща политика, която е изцяло от компетентността на общността.

В сравнение с други публични бюджети, разходите за инвестиции надвишават текущите разходи. За разлика от бюджетите на държавите членки на Европейския съюз, бюджетът на съюза не може да бъде дефицитен. Всички разходи трябва да бъдат покрити от приходи – т. нар. „собствени ресурси“ на ЕС, по система, приета от държавите членки и ратифицирана от националните парламенти.

Скромен бюджет

Независимо от това, че все повече области на компетентност се прехвърлят от държавите членки към Европейския съюз, бюджетът на ЕС съставлява по-малко от 2.5% от общите публични разходи, взети заедно. И докато тези разходи се явяват средно 47% от БНД (Брутен национален доход) на държавите членки, бюджетът на съюза възлиза едва на 1% от сумата на всички БНД.

Проектобюджет за 2009 година

Предложението за бюджет, направено от ЕК, възлиза на 116.7 милиарда евро, което е с 3.3 на сто по-малко от бюджет 2008.

Ключов елемент на предложението за проектобюджет е дългосрочният икономически прогрес и заетостта, което съставлява почти половината от разходите. Членовете на Комисията по бюджет на Парламента разглеждат предложението в детайл с идеята да формулират водещите принципи за парламентарния дебат, който трябва да се състои между август и октомври. По време на него Парламентът разглежда и предлага изменения в първата версия на бюджета, одобрена от министрите на финансите.

Централен елемент остава помощта за по-бедните региони

Първите политически принципи вече бяха посочени в първия доклад по бюджета, представен от докладчика Jutta Haug (ПЕС). Солидарността с по-бедните региони се определя от Парламента като един от стълбовете на структурната политика на ЕС. Очаква се един от аспектите на дебата да бъде насочен към някои неизпълнени плащания, които не са били направени в срок.

Нови приоритети

Депутатите смятат, че има нужда от повече прозрачност при използване на парите от европейските фондове и подчертават, че трябва да се вземат предвид някои ключови приоритети като климатичните промени и устойчивото развитие. Европа трябва да стане лидер в борбата с климатичните промени и тази цел трябва да намери отражение в бюджета на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg