Въведоха нови ограничения за чуждестранните инвеститори в Китай

626
Въведоха нови ограничения за чуждестранните инвеститори в Китай

Китайските регулаторни органи въведоха нови рестриктивни мерки спрямо чуждестранните инвестиции в сектора на недвижимите имоти, както и в някои други сектори в усилията им да ограничат ръста на "прегряващата" китайска икономика.

Рестрикции бяха въведени за инвестициите от страна на чужденци в сектори като хазарта, генетично изменяните зърнени култури, изграждането на голф-игрища, производството на чай, оръжия и филмовата индустрия. Новите ограничения влизат в сила от 1 декември.

Голяма част от нововъведените ограничения допълват и съвпадат с тези, предприети от регулаторните органи през 2004 година.

Преките чуждестранни инвестиции в Китай са отбелязали повишение от близо 11% за периода януари-септември на годишна база, за да достигнат 47.2 млрд. долара, сочи още изнесеният доклад.

От тях инвестициите в недвижими имоти от страна на международни инвеститори са възлезли на 5.7 млрд. долара.

Новите ограничения в сектора на недвижимите имоти стават реалност, на фона на слабата ефективност на досега приеманите такива мерки, което се дължи основно на слабия контрол, а не толкова на липсата на ограничения, коментират пазарните участници.

Ръстът на инвестициите в страната е сред основните фактори за повишението на китайската икономика. Тя е регистрирала ръст от 11.5% през изминалото трето тримесечие на годината, посочиха изнесени официални данни, като благодарение на ръста си, до месеци се очаква да измести немската - като третата най-голяма световна икономика.

За настоящата година се очаква четвъртата по големина световна икономика да отбележи повишение от 11.5% на годишна база.

Дългосрочните инвестиции са се повишили с 24.8% през септември на годишна база, според данни на статистическия институт на страната.

Ако ръстът се запази през декември или в началото на следващата година, анализаторите очакват китайската икономика да изпревари по размер немската и да се превърна в третата най-голяма световна икономика след щатската и японската.

Инфлацията в Китай през септември възлезе на 6.2% на годишна база, което бе леко под постигнатата през август от 6.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg