Въвеждат нов данък във Франция

578
Въвеждат нов данък във Франция


Във Франция се въвежда един нов данък – данък за активна солидарност, чиято цел е да помогне на хората с най-ниски доходи, предаде РФИ.

Данъкът активна солидарност предвижда облагане с 1,1 % на доходите от наеми или застраховки живот, което ще позволи на държавата да натрупа фонд в размер на 1.4 млрд. евро, с който да подпомогне хората на минимално заплащане, които понякога е под социалните помощи.

По този повод Ерик Льо Буше от в. “Монд” коментира, че данъкът активна солидарност по дефиниция беше нещо, което Никола Саркози зае от програмата на Сеголен Роаял. Така че става въпрос за една реформа на левицата, измислена от Мартин Хирш – човек от левицата, присъединил се към правителството на Никола Саркози.

Наистина, това е знак за достатъчно гъвкавост от страна на Президента на републиката, който не се поколеба да направи “лява реформа”. Целта е да се даде на най-бедните и най-вече да им се помогне да си намерят работа.

Това е идеята, като се финансира разликата между социалната помощ и онова, което някой наистина може да получи, ако работи на половин време на минималната работна заплата. За да има държавата финансовия ресурс да го стори, е необходимо въвеждането на този данък активна солидарност, който да компенсира разликата.

Реформата трябва да подпомогне хората, които настина трудно си намират работа, както и онези, които имат наистина съвсем скромно заплащане, вариращо около минималната работна заплата. Реформата е наистина “лява” и Никола Саркози я прави още по-лява чрез нейното финансиране.

Това е новината на деня, защото наистина беше трудно да се намерят пари за тази цел. Затова се предприема въвеждане на данък 1.1 % върху доходите от недвижимости. Очевидно се взима от богатите, защото хората, които имат доходи от недвижимости са все пак по-заможни от хората на миминална работна заплата. Идеята е да се вземе от богатите, за да се финансират по-бедните.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...