Възможни са компенсации за страните с по-нисък БВП във връзка с „Енергетика-климат”

586
Възможни са компенсации за страните с по-нисък БВП във връзка с „Енергетика-климат”

Представители на Европейската комисия изразиха готовност, във връзка с предстоящото въвеждане на законодателния пакет „Енергетика-климат” за периода 2013-2020 г., на бъдещи експертни срещи да бъдат обсъждани възможностите за компенсиране на страните от ЕС с по-нисък БВП на глава от населението, които същевременно са намалили значително емисиите си досега.

За такива компенсации настоя българската делегация, в която участва и министър Джевдет Чакъров и която проведе първи консултации по пакета с представители на кабинетите на председателя на Европейската комисия, на комисарите по околна среда и енергетика и на френското председателство на ЕС.

На срещата българската делегация отново изрази подкрепата си за т. нар. “унгарското предложение” и за отчитане на постигнатото в намаление на емисиите парникови газове в периода до 2005 г. Министър Чакъров посочи, че в периода 1988-2005 г. България в глобален аспект е допринесла значително за намаляване на вредните емисии, изпълнявайки мерки, предвидени в и европейското законодателство, а също и заради намаленото производство. По тези причини България емитира приблизително половината от вредните емисии, в сравнение с 1988 г., подчерта министърът и настоя за справедливо отчитане на този факт.

Отново беше поставен дискусионният за България въпрос за базовата година, спрямо която ще се постига намалението на емисиите парникови газове. Ние като част от т. нар. група на седемте страни, подписали унгарското предложение (декларация), настояваме базовата година да не е предлаганата от ЕК 2005 г., а да се отчита базовата година по Протокола от Киото, която за България е 1988 г.

В разговорите българската делегация подчерта подкрепата си за позицията на седемте страни по въпроса за въвеждането на принципа за разпределение на квоти на емисии парникови газове за енергетиката от 2013 г. чрез търг. България, като част от групата, поддържа становището за поетапно въвеждане на тази схема и за енергетиката в периода до 2020 г., при което 100-процентовото разпределение на квоти чрез търг да се постигне през 2020 г., а до дотогава да има процент и безплатни квоти, с оглед социалната значимост на енергийния сектор.

На срещата министър Чакъров отново постави въпроса за квотите емисии парникови газове в рамките на Европейската схема за търговия с емисии, съгласно решенията на ЕК от 26 Октомври 2007 г., с които се намалиха предложените квоти за българските предприятия с 20 процента за 2007 г. и 37,4 процента за периода 2008-2012 г. Той категорично отбеляза, че така определените за страната количества не позволяват необходимия икономически растеж на българската индустрия и няма да могат да бъдат постигнати целите на Лисабонската стратегия за сближаване на икономиките на страните от ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg