Възстановяването на държавните финанси - основен проблем

820
Възстановяването на държавните финанси - основен проблем

Световният икономически форум в Давос приключи днес в обстановка, която далеч не е еуфорична, защото макар растежът да е възобновен, бюджетните проблеми на някои държави, сред които е и Гърция, пораждат много тревоги, а мненията за бъдещето на банковата реформа не са никак единни, предаде АФП.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан предупреди, че възстановяването на държавните финанси ще бъде един от основните проблеми за световната икономика през идните години.

"Проблемът за бюджетната стабилност ще бъде един от най-острите, може би най-големият през идните години", отбеляза Строс-Кан на форума в Давос.

"Ние ще бъдем изправени (през този проблем) още пет, шест или седем години, в зависимост за която страна става дума", допълни шефът на МВФ.

Държавите натрупаха дългове, за да извадят икономиките си от рецесията и сега трябва да се подготвят за периода след края на извънредните и скъпо струващи мерки, които бяха задействани.

Този процес ще бъде много деликатен, предупреди Строс-Кан, защото ако това бъде направено прекалено бързо, то икономиката би могла да изпадне отново в рецесия.

Министърът на икономиката на Франция г-жа Кристин Лагард подчерта също значението на "сроковете" и за оттеглянето на държавната подкрепа за съживяването, и за реформата на финансовия сектор и съживяването на държавните финанси.

На форума в Давос тази година банкери и политици се противопоставиха едни на други по въпроса за банковото регулиране, което бе представено по силно впечатляващ начин миналата седмица от президента на САЩ Барак Обама. Той обяви, че иска да се намали мащабът на банките и да им се попречи да смесват чисто банковата дейност и някои (прекалено рискови - бел. ред.) операции на финансовите пазари.

Президентът на Франция Никола Саркози "заби гвоздея" в сряда в речта си при официалното откриване на 40-ия Световен икономически форум, заклеймявайки отклоненията на финансовия капитализъм и "непристойното поведение, което няма да бъде търпяно повече от общественото мнение".

При тази атака мнозина банкери в Давос отправиха редица предупреждения да не се допуска прекалено стриктно регулиране, които би намалило полето им на действие и би попречило, според тях, икономиката да бъде финансирана, отбелязва АФП.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg