Възстановяването на икономиката на САЩ е под въпрос

553
Възстановяването на икономиката на САЩ е под въпрос

Икономическият ръст на САЩ е поставен под значителен риск, а процесът на възстановяване на икономиката е под въпрос заради забавянето на икономическата активност. Изводът е на Комитета по открити пазари към Федералния резерв на САЩ, заседавал в продължение на два дни.

Рискът за икономиката е по-голям отколкото е било предвиждано по-рано, отчита Комисията, за което допринася и негативното икономическо влияние, идещо от Европа, обхваната от дългова криза.

Участниците в заседанието отбелязват и "значителната неопределеност" по отношение на перспективите за постепенно ускоряване на икономическия ръст на САЩ.

С цел стимулиране на икономиката на страната, Федералният резерв на свое заседание през септември обяви намеренията си да продаде държавни краткосрочни облигации за 400 млрд. долара до края на 2012 г. и с генерираните средства да закупи ценни книжа със срок на погасяване 6 до 30 г.

Мярката цели да смекчи неблагоприятните последици от забавянето на икономическия ръст и като цяло от бавното излизане от рецесията, започнала през 2008 г.

На заседанието си през септември Федералният резерв на САЩ, също така, запази сегашната ставка на основната лихва на рекордно ниско ниво - 0-0,25% годишно, като лихвата ще остане непроменена най-малко до средата на 2013 г.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg