Вече пети ден щатският фондов пазар не може да намери дъното

665
Вече пети ден щатският фондов пазар не може да намери дъното

Притесненията, че затруднените европейски държави ще трябва да заплащат все по-скъпо, за да набират средства на световните дългови пазари, удариха щатските бенчмарк индекси във вторник. За последните пет сесии, Dow загуби общо 4.1%, а S&P 500 – 4.3 на сто.

Доходността на 10 годишните испански облигации се покачи до най-високото им ниво от началото на годината, а на италианските – от февруари насам. Движението бе продиктувано от изказването на испанския министър на икономиката Луис де Гуиндос, който заяви, че не е изключено Мадрид да поиска финансова помощ от Европейския съюз. В същото време, президентът на Испанската централна банка Фернандес Ордонос предупреди, че ако икономиката затъне повече от очакваното, банките в страната вероятно ще имат нужда от повече капитал.

Новините от САЩ само допринесоха за продължаващия вече пети ден спад. През февруари запасите на едро на американските компании са се покачили с 0.9% до рекордните 478.9 млрд. долара, обяви Министерство на търговията. Икономисти очакваха индикаторът, който е основна компонента при изчисляване на изменението на брутния вътрешен продукт, да се повиши с едва 0.5 на сто.

Въпреки че според анализатори, резултатът не се дължи на затруднени продажби, а на рекорден скок на петролните резерви, Уолстрийт посрещна доклада с разочарование.

Отделно, изготвяният от National Federation of Independent Business индекс на оптимизма на малкия бизнес отбеляза първия си спад през март след шест месечен възход.

Като дамоклев меч над инвеститорите висят и очакванията за слаб сезон на корпоративните печалби. В понеделник първи изнесоха счетоводните си резултати Alcoa, а по-късно тази седмица се очаква да обявят печалбите си и Google, J.P. Morgan Chase и Wells Fargo.

Според изчисления на Bloomberg, компаниите от S&P 500, като се изключат финансите, ще са постигнали едва 0.6% повишение на печалбите си през първото тримесечие – най-слабото им постижение от 2008 г. насам.

Ако се съди по Alcoa обаче, прогнозите може да се окажат и нереално мрачни. Най-големият производител на алуминий в САЩ изненада Уолстрийт, като приключи първото фискално тримесечие на печалба, докато инвеститорите се бяха подготвили за загуба от 4 цента на акция. Клиентите на дружеството – от производители на автомобили, до амбалаж, подкрепиха продажбите, и печалбата достигна $94 млн., или 9 цента на акция, спрямо $308 млн, или 27 цента на акция година по-рано.

Котировките по позицията бяха повлияни от общия песимизъм и паднаха с 2.9% до 9.32 долара, но след обявяването на счетоводните резултати, акциите скочиха с 5% в извънборсовата търговия до 9.79 долара.

Бъдещето може и да крие приятни изненади, но това не изглеждаше вероятно във вторник. Всички 10 индустрии, включени S&P 500, затвориха надолу, поведени от доставчиците на потребителски стоки, финансите и промишлеността.

Morgan Stanley Cyclical Index на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, се срина с 2.7%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, го последва със загуба от 2.1 на сто. Производителят на строителна и минна техника Caterpillar се понижи с три на сто до 100.43 долара.

Строителите на домове не бяха пожалени и компонентата на S&P, следяща сектора, падна с 4.8%. Акциите на Lennar поевтиняха със 7.3% до 24.50 долара, а на PulteGroup – с 6.6% до 7.69 долара.

KBW Bank Index отбеляза спад от 2.3% и нито една от 24-те банки, включени в индикатора, не успя да приключи деня на позитивна територия. Bank of America бе най-слабо представилият се от сините чипове, със загуба от 4.4% до 8.54 долара.

Best Buy се срина с 5.9% до 21.32 долара, след като главният изпълнителен директор на търговеца на потребителска техника Брайън Дън неочаквано напусна, само няколко седмици след като обяви новите стратегически планове на дружеството.

PPL Corp. поевтиняха с 2.2% до 27.06 долара. Енергийният комунален холдинг обяви, че ще продаде 9.9 млн. акции на публично предлагане на книжа.

Дори и във вторник не липсваха фаворити - Supervalu Inc. бяха най-силно представилата се позиция от S&P 500, като скочиха с 15% до 6.13 долара. Веригата супермаркети и аптеки предвиди, че печалбите за фискалната 2013 г. ще достигнат поне 1.27 долара на акция, над средната прогноза на Уолстрийт за 1.19 долара.

Добрите новини обаче напоследък са рядкост на щатския фондов пазар. S&P 500 загуби нови 1.7% до 1 358.59, отбелязвайки най-силното си понижение за 2012 г. Dow Jones Industrial Average отстъпи с цели 213.66 пункта, или 1.7%, до 12 715.93. Технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 55.86 пункта, или 1.8%, до 2 991.22.

Търговията бе оживена, като над 8.3 млрд. акции смениха собственика си във вторник на пода на щатските борси, или с 21% над среднодневния обем за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат, е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направеният анализ се базира на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg