Великобритания емитира 100-годишни облигации

1516
Великобритания емитира 100-годишни облигации

Правителството на Великобритания, което в момента има значителни бюджетни затруднения, е разработило план за емитиране на 100-годишни облигации, съобщи радио Би Би Си, цитиран от БТА.

Британското министерство на финансите стига още по-далеч и предлага да бъдат емитирани и "вечни" облигации, които нямат срок за погасяване, а държателите им ще получават само лихва по основния капитал. Бизнес средите реагират доста сдържано на инициативата, отбелязва ИТАР-ТАСС.

"Планът показва, че британското правителство вече изчерпва традиционните инструменти за запълване на бюджета и за да покрие дефицита, е принудено да прибягва до екзотични мерки", посочва представител на лондонското Сити. За последен път Великобритания емитира 100-годишни облигации през 1932 година. Чрез тези облигации, наречени "военни", се цели да получи евтини кредити за възстановяване на страната след Първата световна война. Сега Лондон се връща към идеята за ценни книжа със "свръх дълъг" падеж.

"Не сме уверени, че този проект има какъвто и да било смисъл, освен правителството да получи евтини пари. На пазара все още се търгуват 100-годишните облигации със срок на погасяване 2032 година, но при номинална стойност 100 бр. лири пазарната им стойност сега е 2 бр. лири. По този начин за последните 80 години инфлацията ги е обезценила с 98 процента", отбелязва британски експерт.

За правителството обаче 100-годишните и безсрочните облигации имат смисъл, тъй като лихвата по тях се образува на основа на текущата лихва или около 3 процента. По този начин министерството на финансите прави опит да се възползва от сегашната ситуация на безпрецедентно ниски лихви, за да извлича изгода от нея и през следващите 100 години, допълва ИТАР-ТАСС.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg