Великобритания с рекорден бюджетен дефицит през юли

527
Великобритания с рекорден бюджетен дефицит през юли

Бюджетният дефицит на Великобритания достига 8 млрд. паунда (13.2 млрд. долара) през юли, като това е най-високото му ниво за месеца откакто започва да се води подобна статистика през 1993 г., информира Bloomberg. Рекордното ниво се дължи на намалелите, вследствие на рецесията, данъчни приходи и на по-големите разходи за помощи за безработица.

Година по-рано страната отчита 5.2 млрд. паунда бюджетен излишък.

Великобритания ще има най-големия дефицит измежду страните от Г-20 през следващата година, когато министър-председателят Гордън Браун ще се яви на избори, според Международния валутен фонд (МВФ).

Бюджетният дефицит на Великобритания ще достигне ниво от 11.6% от БВП през тази година, нареждайки се само след САЩ където дефицитът се очаква да е 13.5% от БВП, според МВФ. Следващата година дефицитът може да достигне 13.3% от БВП, което ще е почти два пъти повече от върха от 7.7%, който беше регистриран през финансовата 1993-94 г. при министър-председателя Джон Мейджър.

Юли е вторият от четирите месеца, в които държавата получава най-големите приходи от данъци. През тази година, рецесията повлия на приходите от корпоративни данъци, докато скокът на безработицата увеличи разходите.

Постъпленията падат с 15% през юли, в сравнение с година по-рано, което е най-голямото понижение откакто започва да се води подобна статистика през 1998 г. Постъпленията от корпоративни данъци падат с 38%, а тези от данък ДДС с 34%. Приходите от подоходни данъци намаляват с 15%, което отразява по-бавното нарастване на заплатите и съкращенията в банките, между които Citigroup Inc. и Royal Bank of Scotland Group Plc.

Разходите нарастват със 7.5%, като нетните разходи за социални помощи се покачват с 10%, след като безработицата достигна 14-годишен връх. Нетните инвестиции се увеличават с 10%, до 2.9 млрд. паунда, след като правителството разработи различни проекти, за да подпомогне икономиката.

За първите четири месеца на финансовата година, която започва през април, дефицитът възлиза на 49.8 млрд. паунда, в сравнение с 15.9 млрд. паунда година по-рано.

През април министерството на финансите прогнозира 175 млрд. паунд бюджетен дефицит за годината или 12.4% от БВП. За да покрие дефицита правителството обяви, че очаква да продаде дълг за рекордните 220 млрд. паунда, което предизвика Standard & Poor's да предупреди, че Великобритания може да загуби AAA рейтинга си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg