Великобритания след брекзит: 17 г. без увеличение на заплатите

5721
Великобритания след брекзит: 17 г. без увеличение на заплатите

© Pixabay.com

Британските служители може да останат без реално увеличение на заплащането за близо две десетилетия заради икономическия спад в страната, предава CNN.

Това е основното заключение от доклади, публикувано само ден, след като британското финансово министерство призна, че по-слабите перспективи за растеж означават, че Великобритания е излязла от топ пет на най-силните икономики в света.

Институтът Resolution Foundation съобщи, че средните доходи, съобразени с инфлацията, вероятно ще останат под равнището, което достигнаха преди световната финансова криза, до началото на 2025 г. Това означава 17 години без увеличение на заплащането.

Институтът за фискални изследвания - водещият независим институт за икономически изследвания в страната, отправи сходно мрачно предупреждение.

Независимата служба за бюджетна отговорност (OBR) намали в сряда прогнозите си за растеж тази година от 2% на 1.5%. Тя съобщи, че слабата продуктивност означава, че растежът няма да се ускори до 2021 г. и посочи брекзит като един от факторите за това.

Resolution Foundation определи прогнозите на OBR като „наистина катастрофални“ и предупреди, че Великобритания е изправена пред най-дългия период на намаляващ жизнен стандарт от началото на воденето на статистика през 50-те години на миналия век.

Тя базира прогнозата си за доходите през 2025 г. на прогнозите на OBR до 2022 г. Те показват, че реалните заплати ще останат с 1000 паунда под пика преди кризата.

„Бъдещето на семейните финанси, произтичащо от вчерашните прогнози, е неизменно мрачно“, отбелязва Resolution Foundation в доклада си. Пол Джонсън, директор на IFS, съобщи, че според прогнозите икономическата производителност на човек през 2021 г. ще бъде с 3.5% по-малка от очакваното през март 2016 г.

„Това е загуба от 65 млрд. долара за икономиката. Изправени сме пред опасността да изгубим не само едно, а две десетилетия от гледна точка на растежа на приходите“, заяви той.

Рязкото влошаване на прогнозите е резултат от тежките икономически условия, при които Великобритания ще излезе от ЕС през март 2019 г. До скоро страната беше една от най-силните икономики в блока. Но сега вероятно ще изостане с години от повечето развити икономики, включително САЩ и някои от бившите й партньори от ЕС.

Много британци вече усещат затрудненията. Паундът загуби 12% от стойността си спрямо долара след гласуването за брекзит през юни 2016 г., което принуди поданиците на кралицата да плащат по-високи цени за вносните стоки.

Вижте кога точно Великобритания ще напусне ЕСТочната дата и час на излизането от ЕС ще бъдат записани на първа страница в законопроекта за брекзит

Заплатите не могат да догонят ритъма на инфлацията, която сега е 3%. Дългът на домакинствата расте с около 4% на година, а Bank of England увеличи лихвените проценти за първи път от десет години.

Инвестициите на бизнеса се забавиха, а разходите на потребителите отбелязаха най-голямото си намаление в последните четири години през октомври, сочат данните на Visa.

Слабите перспективи за растеж прави още по-важно за Великобритания да договори по-дълъг достъп до единния пазар на ЕС след брекзит. Но няма гаранция за постигане на сделка със съюза, тъй като преговорите по условията за излизането на Великобритания са блокирани.

В същото време разходите за брекзит растат. Финансовият министър Филип Хамънд каза в сряда, че е заделил 3 млрд. паунда (4 млрд. долара) за подготовката за брекзит в идните две години. Разходите по излизането от Евросъюза вероятно ще достигнат десетки милиарди паунди.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg