Великобритания спира мокрите дърва и въглищата за отопление

1130
Великобритания спира мокрите дърва и въглищата за отопление

© Pexels.com

Собствениците на имоти във Великобритания няма да могат да купуват въглища и мокри дърва за отопление от следващата година като част от борбата на правителството с токсичното замърсяване на въздуха.

Около 2.5 милиона домакинства във Великобритания имат огнища с открит огън или печки на дърва, пише DailyMail.

От 2021 г. обаче традиционните въглища и мокри дърва, използвани от хиляди във Великобритания, ще бъдат изваждани от употреба вследствие на опасенията, че фините прахови частици, които се отделят при изгрянето им, могат да причинят сериозни заболявания.


Мокрите дървени трупи не се изсушават, за да се намали съдържанието на влага в тях.

Този ход може да принуди много домакинства да преминат към по-скъпи алтернативи на отопление, като според някои критици ще има хора, които дори няма да могат да си позволяват да отопляват домовете си.

Новите правила ще важат единствено за продажбата, разпространението и рекламата на мокри дърва, като притежанието и горенето на мокри дърва след определената дата няма да е незаконно, независимо дали хората го правят в градината или в магазина си.

При горенето на мокри дърва и въглища в домовете се отделят огромни количества миниатюрни замърсители, известни като PM2.5, които проникват дълбоко в белите дробове и в кръвта.

Тези прахови частици съставляват 38% от общото замърсяване с PM2.5 във Великобритания – повече, отколкото пътния транспорт и промишлеността, взети заеднo, сочат официaлни данни на правителството.

Фините прахови частици, всяка от които е 28 пъти по-малка от дебелината на човешки косъм, могат да причинят или утежнят заболявания, като астма, рак на белите дробове и сърдечни болести.

В момента чували с мокри дърва във Великобритания се продават в DIY магазините, градинските центрове и бензиностанциите. Дървата се считат за сухи, когато съдържанието на влага е под 20%.

Вместо да използват мокри дърва и въглища, собствениците на жилища ще бъдат инструктирани да купуват сухи дърва или бездимни горива, които са много по-скъпи.

Във Великобритания всяка година се продава около 2.5 млн. тона дърва, като 90% от тях са мокри. За отопление на домове пък се изгарят около 350 000 тона въглища ежегодно. 

Продажбите на чували с традиционните въглища за отопление ще бъдат спрени до февруари 2021 г., а продажбата на насипни въглища директно на клиенти до февруари 2023 г.

Това ще предостави на индустрията, доставичиците и домакинствата време да се приспособят към новите правила, заявиха от британското правитество.

Продажбата на мокри дърва в разфасовки под 2 кубични метра ще бъде ограничена от февруари 2021 г., като това ще позволи на наличните количества да бъдат употребени.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg