Висока инфлация в Еврозоната

433
Висока инфлация в Еврозоната

Инфлацията в зоната на еврото се очаква да бъде 3.3% за годината заради покачването на цените на енергията и храните. Колкото до безработицата, тя се запазва без съществени промени и през март бе 7.1% за трети месец поред, обяви Евростат.

Според статистическата служба на ЕС, цитирана от АФП, повишаването на потребителските цени е доста над толерираната граница от Европейската централна банка, чиято цел в средносрочен план е инфлация под 2%. Безработицата се запазва без съществени промени и през март бе 7.1% за трети месец поред, изтъква Евростат.

Макар безработицата да не намалява от началото на годината, тя все пак е най-ниската, откакто се водят статистиките на Еврозоната. За целия Европейски съюз безработицата е около 6.7% през март, каквато бе и през февруари. Най-ниска от целия ЕС е безработицата в Холандия – 2.6%, а най-висока в Словения – 9.8% и в Испания – 9.3%.

Същевременно, индексът, показващ икономическото доверие, е спаднал в Еврозоната през април повече от очакваното и е най-ниският от август 2005 г., показва анкета на Европейската комисия.

Индексът на икономическото доверие обединява мнението на ръководителите на предприятия и на потребителите. От 99.6 пункта през март той е вече 97.1 пункта, уточняват АФП и БГНЕС.

Преди година – през април 2007 г. - той бе 110.4 пункта. Индексът за климата в деловия свят, с който се измерва доверието само на индустриалците, направо се е сринал от 0.79 пункта през март на 0.44 пункта през април.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg