Високата цена на петрола се дължи на грешни прогнози на спекуланти от Уолстрийт

585
Високата цена на петрола се дължи на грешни прогнози на спекуланти от Уолстрийт

Покачването на цената на суровия петрол до над 135 долара за барел бе породено от това, че трейдърите на Уолстрийт купуваха суров петрол, за да покрият погрешните си залози, че цените ще паднат, според данни на Нюйоркската търговска борса, предава Bloomberg.

Броят на откритите фючърсни договори е паднал с 8.1% за седмица - до 1.36 милиона, докато цените им са се покачили с 2.6%, сочат данните. Падащият брой на откритите договори и покачващите се цени са знак за това, че трейдърите купуват, за да излязат от така наречените къси позиции, които биха донесли печалба, ако цената на петрола падне, и загуба, ако цената се покачи.

Контрактите със срок на доставка месец юли се оскъпиха с 1.4% до рекордните 135.09 долара за барел на Нюйоркската търговска борса днес. Цените на петролните фючърси, които нараснаха, след като правителствен доклад показа, че запасите на САЩ неочаквано са намалели, са се увеличили двойно през последната година.

Броят на откритите договори пада от месеци насам, след като достигна рекордните 1.58 милиона на 16 юли 2007 г.

През последната година пазарните участници са увеличили залозите за това, че цените ще растат, познати като дълги позиции, с 37% до 263 378 договора, беше обявено на 16 май.

Стремежът на всички в момента да изкупуват обратно договори може да е свързан с рекордния брой на късите позиции, който се е натрупал през последните седмици от по-малки спекулативни играчи. Тези инвеститори са притежавали 123 194 фючърсни договора, според които цените на петролните фючърси ще паднат през седмицата, завършила на 6 май. Броят на договорите е исторически рекорд и надхвърля с 47% този на залозите, че цените ще се покачват.

Петролът е затварял при рекордни цени в 27 дни от от началото на годината, принуждавайки министрите на страните членки на ОПЕК да обявят, че покачването се дължи по-скоро на инвеститорите, отколкото на недостатъчно предлагане.

Суровият петрол със срок на доставка декември 2016 г. приключи вчерашната сесия на цена от 142.09 долара за барел, давайки знак, че инвеститорите очакват цените да се покачват години наред. Някои трейдъри спекулират, че цената на черното злато ще достигне 200 долара за барел тази година.

Шефовете на щатски петролни компании заявиха пред Конгреса вчера, че цените на петрола трябва да са в диапазона 35-90 долара за барел.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg