Влошаване на доверието в еврозоната

678
Влошаване на доверието в еврозоната

Доверието в еврозоната, което предопределя нагласите за стабилизиране на икономиката, се е влошило силно през настоящия месец, посочиха изнесени днес данни.

Индексът, изчисляван ежемесечно от Европейската комисия, се е понижил до 85 пункта през този месец, на фона на 86.1 пункта през август.

Очакванията на анализаторите бяха за запазване на нивото на доверието през настоящия месец на нивата от миналия.

След данните еврото регистрира съществено понижение, атакувайки най-ниската си стойност от вчера при нива от 1.2830. Последната стойност обаче все още остава в сила и спира на този етап по-нататъшното поевтиняване на единната валута спрямо долара.

Еврото продължи със загубите си и спрямо японската йена и е на път да отбележи осмо поредно дневно понижение, което би било най-голямата губеща серия от май насам. Спрямо йената единната валута се разменя при нива от 99.80 йени.

Според данните очакванията за инфлация са се повишили сред европейските производители и в сектора на услугите.

Това се очаква да е до голяма степен въздържащ фактор върху бъдещите решения на ЕЦБ по отношение на по-нататъшно понижение на лихвите в еврозоната.

Отделни данни посочиха, че индикаторът относно бизнес-климата за еврозоната се е понижил до минус 1.34 пункта през този месец, или влошаване спрямо стойността му от минус 1.18 пункта през август.

Средните очаквания на пазара бяха за минимално влошаване на показателя до минус 1.19 пункта.

Доверието сред потребителите се е понижило до -25.9 пункта през септември, в сравнение с минус 24.6% през август.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg