Вниманието на Европа се насочва към Испания

1035
Вниманието на Европа се насочва към Испания

Икономическите експерти, които следят ситуацията в Испания, не знаят колко средства ще бъдат нужни и точно кога, но са почти сигурни, че ще се наложи Мадрид да потърси милиарди евро спасителна помощ за своите банки, а може би и за самата държава.

Премиерът Мариано Рахой непрекъснато настоява, че Испания не се нуждае и не иска международна помощ. ЕС, който заедно с Международния валутен фонд (МВФ) вече спаси Гърция, Ирландия и Португалия, също отхвърля подобна възможност. Но икономисти посочват, че испанските банки ще трябва да се обърнат към спасителния фонд за еврозоната – Европейския механизъм за финансова стабилност, за да могат да покрият загубите от продължаващия срив на пазара на недвижими имоти, съобщава в. „Ванкувър сън”, цитиран от Фокус.

Инвеститорите се питат как дясноцентристкото правителство на Рахой може да наложи дълбоките икономии като в същото време възстанови икономиката, която е на прага на рецесия. „Кабинетът ще се нуждае от парите на спасителния фонд, за да рекапитализира банковия си сектор. Смятам, че ще видим край на испанските проблеми, ако пазарът на недвижими имоти се стабилизира”, посочва Карстен Бързешки, водещ икономист в Ай Ен Джи, Брюксел.

Изглежда, че Мадрид ще удържи положението известно време. „Ситуацията в Испания е драматична, но дали е толкова драматична, че страната ще се нуждае от спасителен пакет още утре. Отговорът е не. Но не бих се изненадал, ако през следващите шест месеца се наложи испанските банки да получат някакъв вид европейска подкрепа”, казва Бързешки.

Опасенията на пазарите за четвъртата най-голяма икономика в еврозоната се задълбочиха през последната седмица. Доходността на правителствените 10-годишни облигации, която отразява рисковете за инвеститорите от притежанието на испански дълг, достигнаха до ниво, което се оказа решаващо за поискалите помощ страни от еврозоната.

ЕС подкрепя Мадрид. Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че Испания предприема нужните мерки, за да възстанови своята икономика, въпреки рецесията и безработицата от 24%.

„Не смятам, че Испания ще се нуждае от някакъв вид външна помощ. Бих искал да приканя финансовите пазари да се държат по рационален начин. Испания е на правилния път”, каза Юнкер.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле също отхвърли сравнения със страните, в които вече действат спасителни програми. „Основните данни в Испания не могат да бъдат сравнявани с тези на страните, които вече са спасени. Испания трябва да работи, за да възстанови доверието, ако иска положителното развитие да продължи”, каза Шойбле.

Пазарите се уплашиха по-рано през годината, когато Рахой намали целта на правителството за понижение на бюджетния дефицит.

Но не всички икономисти са толкова песимистично настроени. Някои посочват, че правителството, което пое властта преди четири месеца, се е заловило за работа за постигането на новите цели, което изисква дълбоко непопулярните мерки на икономии, и се бори със структурните проблеми.щ

„През последните няколко дни има повече напредък, отколкото през последните четири месеца. Това е страна, която вътрешно е устойчива, но също така и страна, която трябва да вземе решения”, посочва икономистът от „Дойче банк” Жил Моек.

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Patricia
# 0
19:05 | 12 May 2012
Walking in the presence of gatins here. Cool thinking all around!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg