Водещите финансисти от Г-7 са песимисти за световната икономика

559
Водещите финансисти от Г-7 са песимисти за световната икономика

Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-7 стигнаха до извода, че перспективите пред световната икономика са се влошили. Те се споразумяха по серия от мерки за преодоляване на проточилата се финансова криза и за по-строг контрол над дейността на инвестиционните банки, предадоха световните агенции.

Срещата на водещите финансисти от Г-7 във Вашингтон традиционно предшества откриващите се днес в американската столица пролетни сесии на Международния валутен фонд (МВФ) и на Световната банка (СБ). Думата "рецесия" отсъства от комюникето, разпространено след края й.

В текста обаче се предупреждава, че глобалната икономика продължава да изживява труден период и перспективите пред нея са се влошили в краткосрочен план. Суматохата на финансовите пазари продължават по-дълго време, отколкото очаквахме, признават финансовите министри и централните банкери от Г-7.

Водещите финансисти изразиха желание да бъде постигнато едно по-отговорно и по-прозрачно функциониране на пазарите. За целта те договориха серия от мерки. Една от тях е 100-дневният срок, даден на банките, чиито действия станаха причина за кризата, за да хвърлят пълна светлина върху потенциалните си загуби.

Участниците в срещата изразиха безпокойство по повод резките колебания на курсовете основните валути. Те направиха изключение единствено за юана, като призоваха китайските власти да оставят по-бързо поскъпване на националната валута, за да бъде намалено предимството, което получава китайският износ от евтиния юан.

Водещите финансисти приветстваха значителния напредък, постигнат в реформирането на МВФ, с цел повишаване на неговата легитимност.

Страните от Г-24, която обединява 24 развиващи се страни, съобщиха, че ще подкрепят реформата. Те обаче предупредиха, че няма да станат доволни, докато развитите и развиващите се държави не придобият еднаква тежест при гласуванията в двете водещи кредитни институции.

Г-24 освен това призова развитите държави да увеличат помощта си за бедните страни в момент, когато високите цени на горивата и храните доведоха до "гладни бунтове" в няколко държави.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg