Водещите икономики с падеж на дълг за 7.6 трлн долара през 2012 г.

2224
Водещите икономики с падеж на дълг за 7.6 трлн долара през 2012 г.

Падеж на държавен дълг за над 7.6 трлн. долара очаква правителствата на най-развитите икономики в света, като повечето от тях ще се сблъскат и с повишение на лихвите по своите държавни облигации, пише Bloomberg.

Най-сериозно е положението при Япония, която има падеж на държавен дълг за 3 трлн. долара и САЩ с 2.8 трлн. долара. Общата стойност за държавите от Г-7 плюс Бразилия, Русия, Индия и Китай се увеличава в сравнение със 7.4 трлн. долара по това време миналата година, по данни на Bloomberg. Лихвите по 10-годишните облигации пък ще бъдат по-високи до края на годината поне за седем от страните според прогнозите.

Инвеститорите могат да настояват за по-висока лихва, за да отпускат средства в заем на страни, които изпитват затруднения с обслужването на своите увеличаващи се задължения на фона на забавянето на ръста на световната икономика. Международният валутен фонд намали прогнозата си за растежа на световната икономика до 4% в сравнение с 4.5% преди това.

Дългът, който трябва да бъде рефинансиран, нараства до над 8 трлн. долара, ако бъде включено и плащането на лихвите.

Повечето от най-големите длъжници в света нямаха особени проблеми с финансирането на задълженията си през 2011 г., но това може да се промени през настоящата година.

Италия пласира облигации за 7 млрд. евро на 29 декември, което беше по-малко от очакваните 8.5 млрд. евро. Италианското правителство трябва да рефинансира дълг за около 428 млрд. долара през тази година. Това е третата най-голяма сума в света. Страната трябва да плати още 70 млрд. долара лихви, показват данни на Bloomberg.

Лихвите по държавните облигации на страните от Г-7 ще нараснат с около 39% през 2011 г. според проучване на Bloomberg сред икономисти и анализатори. Лихвите по 10-годишните книжа на Китай може да останат почти без промяна, докато тези на Индия се очаква да паднат до 8.02% в сравнение с около 8.39%. В проучването не са включени прогнози за Русия и Бразилия.

След Италия Франция има най-голям дълг с падеж през тази година на стойност 367 млрд. долара, следвана от Германия с 285 млрд. долара. Канада има 221 млрд. долара, Бразилия 169 млрд. долара, Великобритания 165 млрд. долара, Китай 121 млрд. долара, Индия 57 млрд. долара. Русия има дълг с най-малък падеж в размер на около 13 млрд. долара.


 

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg