Водещите икономики с падеж на дълг за 7.6 трлн долара през 2012 г.

2173
Водещите икономики с падеж на дълг за 7.6 трлн долара през 2012 г.

Падеж на държавен дълг за над 7.6 трлн. долара очаква правителствата на най-развитите икономики в света, като повечето от тях ще се сблъскат и с повишение на лихвите по своите държавни облигации, пише Bloomberg.

Най-сериозно е положението при Япония, която има падеж на държавен дълг за 3 трлн. долара и САЩ с 2.8 трлн. долара. Общата стойност за държавите от Г-7 плюс Бразилия, Русия, Индия и Китай се увеличава в сравнение със 7.4 трлн. долара по това време миналата година, по данни на Bloomberg. Лихвите по 10-годишните облигации пък ще бъдат по-високи до края на годината поне за седем от страните според прогнозите.

Инвеститорите могат да настояват за по-висока лихва, за да отпускат средства в заем на страни, които изпитват затруднения с обслужването на своите увеличаващи се задължения на фона на забавянето на ръста на световната икономика. Международният валутен фонд намали прогнозата си за растежа на световната икономика до 4% в сравнение с 4.5% преди това.

Дългът, който трябва да бъде рефинансиран, нараства до над 8 трлн. долара, ако бъде включено и плащането на лихвите.

Повечето от най-големите длъжници в света нямаха особени проблеми с финансирането на задълженията си през 2011 г., но това може да се промени през настоящата година.

Италия пласира облигации за 7 млрд. евро на 29 декември, което беше по-малко от очакваните 8.5 млрд. евро. Италианското правителство трябва да рефинансира дълг за около 428 млрд. долара през тази година. Това е третата най-голяма сума в света. Страната трябва да плати още 70 млрд. долара лихви, показват данни на Bloomberg.

Лихвите по държавните облигации на страните от Г-7 ще нараснат с около 39% през 2011 г. според проучване на Bloomberg сред икономисти и анализатори. Лихвите по 10-годишните книжа на Китай може да останат почти без промяна, докато тези на Индия се очаква да паднат до 8.02% в сравнение с около 8.39%. В проучването не са включени прогнози за Русия и Бразилия.

След Италия Франция има най-голям дълг с падеж през тази година на стойност 367 млрд. долара, следвана от Германия с 285 млрд. долара. Канада има 221 млрд. долара, Бразилия 169 млрд. долара, Великобритания 165 млрд. долара, Китай 121 млрд. долара, Индия 57 млрд. долара. Русия има дълг с най-малък падеж в размер на около 13 млрд. долара.


 

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас