Военните разходи по света с ръст за първи път от 2011 г. насам

994
Военните разходи по света с ръст за първи път от 2011 г. насам

Общите разходи за въоръжаване в света през 2015 г. са се увеличили с 1%, до 1.676 трлн. долара, сочи докладът на Стокхолмския международен институт за проучване на мира СИПРИ, публикуван на сайта на организацията. Показателят се повишава за първи път от 2011 г.

Повишението отразява продължаващия растеж в Азия и Океания, Централна и Източна Европа и в някои близкоизточни държави. Същевременно разходите са се понижили в Африка, Латинска Америка и Карибския регион.

Най-много за въоръжаване са похарчили САЩ (36%, или 596 млрд. долара), Китай (13%, или 215 млрд. долара), Саудитска Арабия (5.2%, или 87.2 млрд. долара), Русия (4%, или 66.4 млрд. долара). На петата позиция е Великобритания с 55.5 млрд. долара. Сред 15-те страни с най-голям военен бюджет най-голям растеж отчита Австралия (7.8%), а най-силно свиване - Италия (минус 9.9%).

Комбинацията от високи цени на петрола и откриване и експлоатация на нови находища допринесе за увеличаване на военните разходи в редица страни през миналото десетилетие. Сривът в цените на черното злато, който започна през 2014 г., обаче започна да обръща тази тенденция в много държави, които зависят от петролните приходи. За 2016 г. се очакват още свивания на разходите.

Най-силно намаляване на военните разходи, свързано с цените на петрола, през 2015 г. се отчита във Венецуела (минус 64%) и Ангола (минус 42%). Намаляване е отчетено също в Бахрейн, Бруней, Чад, Еквадор, Казахстан, Оман и Южен Судан.

Въпреки поевтиняването на петрола, някои страни износителки на черно злато миналата година са продължили да увеличават военните си разходи. Много от тях, най-вече Алжир, Азербайджан, Русия, Саудитска Арабия и Виетнам, са въвлечени в конфликти или се сблъскват с повишено регионално напрежение.

Разходите на Русия обаче са по-ниски от прогнозираното в бюджета й, а разходите на Саудитска Арабия биха се понижили, ако не бяха допълнителните 5.3 млрд. долара, похарчени заради конфликта в Йемен. Русия и Саудитска Арабия планират да намалят военните си разходи през 2016 г.

Военните разходи в Северна Америка и Западна и Централна Европа се понижаваха от 2009 г. до голяма степен заради световната икономическа криза, както и заради оттеглянето на по-голямата част от войските на САЩ и съюзниците им от Афганистан и Ирак. През 2015 г. обаче имаше сигнали, че тази тенденция е към края си.

Военните разходи на САЩ са се свили с 2.4% през 2015 г. - с много по-бавен темп на спад спрямо отчитания през предходните години. Това е резултат от действията на Конгреса на САЩ за частична защита на военните разходи от договорените по-рано мерки за намаляване на бюджетния дефицит. Очаква се през текущата година военните разходи на Вашингтон да останат на приблизително същото равнище в реални стойности.

Общо разходите в Западна и Централна Европа са се понижили едва с 0.2% през 2015 г. Само в Централна Европа обаче показателят се е повишил с 13 процента, съобщи БГНЕС. Особено засилено повишение на военните разходи се наблюдава в страните, граничещи с Русия и Украйна - Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия, които имат най-силни опасения за намеренията на Русия след украинската криза.

В Западна Европа военните разходи са намалели с 1.3%. Това е най-бавният годишен спад от началото на съкращаването на разходите, започнало през 2010 г. Великобритания, Франция и Германия обявиха планове за леко повишаване на военните разходи през идните години заради опасенията, свързани с Русия, и заплахата от Ислямска държава.

"Военните разходи през 2015 г. отразяват контрастни тенденции. От една страна, тенденциите отразяват ескалиращ конфликт и напрежение в много части на света. От друга страна, показват явен обрат от растежа на военните разходи, подхранен от поскъпването на петрола през изминалото десетилетие. Тази непостоянна икономическа и политическа ситуация създава несигурна картина за идните години", отбелязва ръководителят на проекта Сам Перло-Фриймън. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg