Volkswagen Golf - най-продаваният автомобил в Европа през януари

383
Volkswagen Golf - най-продаваният автомобил в Европа през януари

Продажбите на нови автомобили в Европа са се понижили с 1.7% през януари тази година, в сравнение със същия месец на миналата година, показва изследване на водещата компания за информация от автомобилния сектор - JATO Dynamics.

Като тенденции се оформят затвърждаването на лидерската позиция на немската компания Volkswagen, като лидер по продажби, както и влизането на италианската компания Fiat в топ-пет на водещите компании, с пета позиция.

Моделът Golf на немската компания отново е най-добре продаваният автомобил в Европа и през първия месец на новата година.

През януари 2008 г. сумарно са били продадени 1.27 млн. автомобила, като от Volkswagen са продали общо 127 350 автомобила, или повишение с 4.9% на годишна база.

В челната петица по продажби влизат още компаниите Ford, Opel/Vauxhall, Renault и Fiat.

Сред водещите автомобилопроизводители най-голям спад са отбелязали продажбите на Opel, които са се понижили с 11.2% на годишна база през януари. Тези на Ford са намалели с 0.8%, докато на френската компания Renault с 6.6%.

Италианската компания Fiat влиза отново в челната петица по продажби от доста време насам, след като продажбите й са нараснали с 5.6% през първия месец на новата година.

Най-продаваният автомобил е бил Volkswagen Golf с 39 887 автомобила, следван от Peugeot 207 с 37 506 броя и Ford Focus с 33 884 броя.

По страни най-голям ръст са отбелязали продажбите в Литва, където повишението е от 66% през януари, в сравнение със същия месец на миналата година. Значително повишение е било регистрирано още в Чехия, Словакия и Словения.

Понижение са отбелязали продажбите на нови автомобили през първия месец на годината в Люксембург, Норвегия, Испания, Швеция, Франция и Италия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg