Volkswagen подаде заявление за придобиването на MAN

1160
Volkswagen подаде заявление за придобиването на MAN

Volkswagen AG обяви, че е подала формално заявление до Европейската комисия за одобрение за придобиването на производителя на камиони MAN SE.

Германският автопроизводител очаква да получи всички необходими регулаторни одобрения през втората половина на 2011 г. Антимонополните органи в редица страни, в това число Германия, САЩ и Япония, вече са одобрили планираното придобиване, казват от компанията.

Volkswagen е решила да не избързва със заявлението си за придобиване до ЕК, за да подготви добре необходимата документация. Компанията обяви, че вече води "конструктивни дискусии" с Брюксел.

Само преди няколко месеца европейският антимонополен орган беше против плановете на Volkswagen спрямо MAN. Volkswagen първоначално искаше да назначи трима от ръководителите си надзорния съвет на MAN, но от ЕС изразиха опасения, че подобен ход ще наруши антимонополните правила и ще "доведе до прекомерен контрол над MAN".

През май Volkswagen увеличи дела си в МАН от 29.9 до малко над 30%, което според германските закони означаваше, че компанията трябва да отправи търгово предложение. Volkswagen предложи 95 евро за всяка обикновена и 59.90 евро за всяка привилегирована акция, оценявайки MAN на около 13.7 млрд. евро. Към миналия месец Volkswagen вече притежава 55.9% от акциите с право на глас на MAN.

Volkswagen разполага с над 19 млрд. евро кеш, което й дава значителна финансова мощ при сделката.

ЕК трябва одобри сливането до 26 септември или да проведе по-задълбочено разследване. В някои случаи този период може да бъде удължен с още 10 дена. Ако комисията реши да разследва, това трябва да се случи в рамките на максимум 125 дни.

Volkswagen планира от години да си сътрудничи с MAN и Scania, за да се конкурира с големите играчи в сектора Daimler AG и Volvo AB.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас