ВР: Световните запаси на петрол са достатъчни за още 40 години

595
ВР: Световните запаси на петрол са достатъчни за още 40 години

Британската петролна компания BP заяви, че световните запаси от петрол са достатъчни, за да покрият нуждите през следващите четиридесет години, ако потреблението му се запази на настоящите нива.

Изследването сочи още, че световното потребление на енергийни ресурси е нараснало при много по-високи темпове, като в същото време е довело до значително по-големи вредни емисии на газове за петте години до 2006 г., в сравнение с петте години до края на 90-те.

Въпреки нарасналото производство на петрол наличните запаси са незасегнати въз основа на разкриването на нови находища през последните години.

Докладът на водещия световен производител на петрол сочи още, че запасите на природен газ могат да посрещнат потреблението му през следващите 60 години при настоящите темпове на потребление.

Изминалата година е била изключително волатилна за цената на петрола и останалите петролни продукти, сочи докладът на ВР, но въпреки високите цени на тези суровини, ръстът на потреблението на петрол и петролни продукти в световен мащаб се е запазило над средните нива, продължавайки този тренд от последните години.

Ръстът на световния енергиен пазар е регистрирал забавяне за втора поредна година през 2006 г., повишавайки се с 2.4%, след като през 2005 година отбеляза ръст от 3.2% на годишна база. Все още ръстът обаче е над средния за последните десет години.

Енергийното потребление на развиващите се страни продължава да е в основата на този ръст, като потреблението в Китай на енергийни ресурси е нараснало с над 8% през изминалата година, сочи още докладът.

Високите енергийни цени са довели до забавяне на ръста на потреблението в развитите страни, като в най-голямата световна икономика например, то се е понижило с 1% през изминалата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg