Врачките в Южна Корея въртят бизнес за 4 млрд. долара

3293
Врачките в Южна Корея въртят бизнес за 4 млрд. долара

Студентският квартал Хонгдае е един от най-оживените райони на южнокорейската столица Сеул. Улиците гъмжат от хора, а на една от тях се намира Broken Heart Tarot Club - заведение, което предлага шарена атмосфера и поглед в бъдещето, пише The Economist.

Клубът е място за срещи с гадатели и врачки, които дават на младите корейци отговори за живота, професионалната кариера и дори бъдещето на международната политика. 
 
Зад лъскавите графити и ярките неонови надписи кипи усилен труд. Гледачите взимат по 3000 вона (около 2.75 долара) за всеки въпрос, който клиентът иска да зададе на магическите карти Таро. А те варират от това дали ще му потръгне в новата работа или преместването в друг град до това дали ще има война между Северна и Южна Корея.

Broken Heart е само един от стотиците такива клубове в южнокорейската столица, а картите Таро не са единственият инструмент в арсенала на гадателите. Много от тях разчитат на традиционни методи, като гледането на ръка, на лице и древната практика саджу, която определя бъдещето на човека според точния час и дата на неговото раждане. 
 
Оборотите в гадателския бизнес скоро ще достигнат 4 трилиона вона, или около 3.7 милиарда долара, прогнозира местното издание Korea Economic Daily. Според Пак Ун Сан, който оглавява Асоциацията на пророците, в Южна Корея има около 300 000 гадатели и 150 000 шамани, повечето от които се занимават с ясновидство.

Може би изглежда странно за страна, в която преобладават будистите и християните евангелисти, но всъщност повечето корейци посещават гадатели и врачки - независимо дали става въпрос за обикновено развлечение или за взимане на важни житейски решения. 
 
Според проучване на корейската агенция за запознанства Duo, 57% от ергените и цели 82% от необвързаните дами са посещавали саджу майстори, за да открият подходящия партньор. Тази практика се оказва изключително устойчива през годините, надживявайки дори целенасочените правителствени кампании срещу гадателството през 70-те години.

В Северна Корея то също е забранено по идеологически причини, но и там подобни услуги се предлагат масово на черния пазар. 
 
Данните на южнокорейската социологическа агенция Trend Monitor показват, че две трети от корейците посещават врачки поне веднъж годишно. Истински бум се наблюдава през декември, януари и февруари, когато много хора прибягват до услугите на ясновидците, за да научат съдбата си през следващата слънчева или лунна година.

Книжарниците в страната са пълни с тематична литература, посветена на разкриването на бъдещето. Според проф. Юнджи Ким от Корейския университет, баячките имат огромно влияние върху местната култура - нещо, което не се наблюдава почти никъде на запад. 
 
Кариерните форуми в университетите почти винаги имат отделни щандове за гледачите на карти Таро и саджу майсторите, бизнесмените редовно се допитват до врачките при стартирането на нови проекти, родителите се консултират с оракул при избора на име за своето дете, брачните двойки дори сменят имената си, така че да бъдат "подходящи" за бъдещото им съвместно съжителство.

Милион и половина души са сменили своите рождени имена през последното десетилетие, показва статистиката. 
 
Гадателството процъфтява и по друга причина - според корейската космология, съдбата може да е предопределена, но не е фиксирана. Човек може да вземе мерки и да предприеме действия, които да му помогнат да моделира бъдещето си, например да си купи талисман, да му бъде направено заклинание, да си направи застраховка, да спре да яде червени меса и дори да си направи пластична операция на лицето, така че чертите му да му проправят по-успешен път в живота. 
 
Нещо повече, връзките с гадатели и използването на мистични практики до голяма степен бяха в основата на политическия скандал, който "взе главата" на президента Пак Гън Хе в началото на миналата година. Тогава се оказа, че тя се е допитвала до хора с подобни "окултни" занимания при взимането на важни за държавата решения и дори им е предоставяла класифицирана информация. 
 
Както много други професии в днешно време обаче, и ясновидството постепенно започва да изпитва на гърба си конкуренцията на високите технологии. Окултната материя лека-полека се пренася в киберпространството с помощта на най-различни приложения.

Софтуерният разработчик Handasoft вече има в портфейла си 13 мобилни апликации, като най-новата от тях е свалена 3 милиона пъти. Всяка сутрин тя изпраща на своите абонати персонализиран дневен хороскоп. Други програми пък предлагат гледане на ръка и на лице - достатъчно е просто да си направите "селфи".
 
И тук много от специалистите в бранша си задават следния въпрос - ако компютрите могат да направят "дисекция" на всички фактори, които влияят върху човешката интуиция, няма ли те да се превърнат в гадателите на бъдещето? През 2016 г. компютърна програма успя да победи най-добрия играч на Го с резултат 4 на 1.

Роботите вече се учат как да предвиждат определени човешки действия и на практика да предсказват бъдещето. Изследователи от Масачузетския технологичен институт успяха да създадат компютърна система, която успешно прогнозира кога двама актьори ще се целунат, ще се прегърнат или ще си подадат ръка, използвайки база данни от милиони часове телевизионни сериали.

Китайски учени създадоха робот, който успешно разпознава лица, извършили криминални деяния, в 9 от 10 случая.
 
За много хора от гадателския бранш всичко това предвещава доста мрачно бъдеще, но не всички са настроени апокалиптично. Стартъпът Lovot Lab, създаден от двама корейски художници, предлага малко по-различна гледна точка. Тяхното творение е робот, наречен Буда I. Той разпознава базови емоции в изражението на хората (например щастие, гняв, тъга) и на тази база дава кратки житейски съвети и предсказания.

Един от създателите му твърди, че никога не е посещавал врачки и гадатели, но вдъхновението му дошло от бисквитка с късметче, което гласяло "Тръгни на изток". Междувременно той вече бил решил да се премести от Чикаго в Ню Йорк и посланието го ободрило и му вдъхнало кураж.

Според някои изследвания, подобни "късметчета" могат да променят нагласата дори и на хора с напълно рационално мислене, включително и на подсъзнателно ниво. 
 
Дали обаче изкуственият интелект ще стигне дотам, че да предсказва нашето бъдеще? Никой не знае отговора на този въпрос, но имайки предвид, че роботите се правят от човешки същества, то все пак може да се каже, че държим съдбата в собствените си ръце.     

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg