Връщат парите на Саддам на Ирак

870
Връщат парите на Саддам на Ирак

По решение на швейцарския конституционен съд богатството на бившия иракски лидер Садам Хюсеин, възлизащо на стотици милиони долари и държано в няколко банкови сметки, ще бъде върнато на иракския народ.

Сумите бяха замразени от 1991 г. при нахлуването на Ирак в Кувейт и федералният съд, най-висшата юридическа инстанция на страна, нареди тяхното възстановяването на иракското правителство.

Иракския диктатор беше внесъл в швейцарски банки едно богатство, редовно подхранвано с вноски. Неговия доведен брат Барзам ал Тикрити, по това време посланик на Ирак към ООН в Женева, беше поел управлението на сметките. Иракският бизнесмен Кхалаф ал Дулейми, днес бежанец в Йордания, тогава ръководеше компанията Монтана Мениджмънт, служеща като канал за прехвърляне на инвестициите.

Капиталите, оценени на над 200 милиона евро, се състоят главно от акции във френската финасова групировка Лагардер, закупени чрез подставени лица и фиктивни фирми. Най-висшият швейцарски съд реши, че тези отклонени авоари са очевидно откраднати от иракския народ и че трябва да му бъдат върнати. На първо време около 75 милиона евро ще бъдат прехвърлени в Ирак.

Останалите суми ще последват, след като ООН отхвърли иска, представен от Кхалаф ал Дулейми, който настоява за изваждането му от черния списък на „поддръжниците и помагачите” на Садам Хюсеин.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...