Все повече американци отказват да стават родители. Ето защо

499
Все повече американци отказват да стават родители. Ето защо

© Pixabay

Все повече американци, които нямат деца, заявяват, че едва ли ще създадат потомство и за в бъдеще.

Това показва проучване на изследователския център Pew, цитирано от The Washington Post.

Данните от проучването за пореден път подчертават тревожната тенденция на намаляваща раждаемост в развитите икономики, отбелязва изданието. Конкретно в САЩ раждаемостта бележи спад за шеста поредна година, а икономистите предупреждават, че ако трендът се запази, ще доведе до натиск върху икономическия растеж и социалното осигуряване.

В рамките на проучването на Pew жени на възраст между 18 и 49 години и мъже на възраст от 18 до 59 години, които все още нямат деца, са запитани дали в бъдеще имат намерение да станат родители.


В проучването участват 3866 американци, някои от които имат деца, а други - не. Тези, които нямат деца, са запитани дали планират да имат такива в бъдеще, а тези, които имат - дали биха имали и още.

Според данните от тази година 26% са отговорили, че това е "много вероятно", което представлява спад от 6 процентни пункта спрямо 2018 г., когато е проведено предишното подобно проучване. В същото време делът на тези, които посочват, че е "малко вероятно" да имат деца, се увеличава от 16% на 21% за същия период.

На въпрос каква е причината да не желаят да станат родители 56% отговарят, че просто нямат желание. През 2018 г. подобен отговор са дали 63% от запитаните.

Тази година 43% от респондентите посочват други аргументи за решението си да нямат деца, включително медицински, финансови и др.

Колко души обитават Земята и още интересни факти за световното населениеПреди 2000 години на света е имало само 170 милиона души

Любопитен факт, е че на практика няма разлика в отоговорите, които дават мъжете и жените. Разпределението на тези, които искат и тези, които отказват да имат деца, е приблизително еднакво между двата пола. Има обаче разлика между възрастовите групи - хората над 40-годишна възраст по-често отговарят, че не искат да стават родители или да имат повече деца.

Данните от изследването на Pew потвърждават тенденцията, която се забелязва и от статистическите показатели на САЩ през последните години. Нарастващите разходи за отглеждането на деца, за здравеопазване и образование, както и глобалната нестабилност, в това число пандемията от COVID-19 и климатичните промени, също допринасят за намаляващия интерес към родителството.

През април тази година статистиката показа, че населението на САЩ през последното десетилетие се е увеличило с най-бавните темпове в цялата история на страната. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg