Все повече пенсионери в Германия работят

1917
Все повече пенсионери в Германия работят

Все повече пенсионери в Германия са принудени да си търсят страничен доход, за да оцелеят. Те разнасят вестници, помагат в различни клубове и сдружения, стават шофьори или работят почасово при бившия си работодател, съобщава Deutsche Welle.

Бедността на старини в Германия става все по-масово явление. Пенсионери, които ходят да чистят, стават портиери или запълват рафтовете на супермаркетите със стоки, по правило не го правят, за да си позволят по някой допълнителен луксозен разход, а защото парите са им нужни, за да оцелеят.

Тревожен сигнал

Мнозина от възрастните хора гледат да работят колкото се може по-дълго, включително и срещу лошо заплащане, само и само да не тежат финансово на държавата, която в случай на бедност подпомага покриването на някои от основните разходи.

Пенсионните доходи намаляватBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Пенсионните доходи намаляват

Институтът за труд и квалификация в Дуисбург-Есен е установил, че през 2007 година сред отделни групи като например висококвалифицираните мъже в Западна Германия между 10 и 15% от 65 до 69-годишните са продължавали да работят. И жените на пенсионна възраст все по-често поемат допълнителни трудови заетости, но обикновено на непълен работен ден. Отчасти това се дължи и на факта, че който е достигнал пенсионната възраст от 65 години, има право да си припечелва допълнително пари без ограничения. Без значение дали това ще са по 10 или по 10 000 евро на ден, допълнителният приход не се приспада от пенсионния доход.

Съществени разлики

Освен това възрастните хора имат възможност да отложат момента на излизането си в пенсия. Който например основе собствена фирма или продължава да работи на пълен работен ден и на първо време се откаже от получаването на пенсията си, получава по-късно с 0,5% по-висока пенсия.

По друг начин изглеждат нещата за онези, които напускат активния трудов живот преди 65-та си година, независимо дали е за прослужено време или поради частична нетрудоспособност. Тези пенсионери имат право да си изкарват допълнителни приходи от максимум 400 евро на месец. Само два месеца в годината имат право да припечелват допълнително до 800 евро.

Източник: Deutsche Welle

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg