Все повече супертанкери се отправят към пунктовете за скрап

2063
Все повече супертанкери се отправят към пунктовете за скрап

© Pixabay

Пандемията от COVID-19 доведе до сътресения на петролния пазар, които повлияха и на транспортния сектор.

Супертанкерите, които извършват около една пета от петролните доставки в световен мащаб, все по-често се озовават в пунктовете за скрап по бреговете на Бангладеш, Индия и Пакистан, пише Bloomberg.

Миналата седмица операторите на най-големите петролни танкери, които достигат дължина от 365 метра и обслужват най-натоварения маршрут от Близкия изток до Азия, работеха на загуба.

По данни на Baltic Exchange среднодневният финансов резултат на супертанкерите, пътуващи от Персийския залив до Китай, е бил отрицателен, в размер на 1 190 долара.

Това означава, че логистичните компании на практика субсидират транспорта на петрол, вместо да печелят от него, пише изданието.


Кризата в петролния сектор започна още през пролетта, с избухването на пандемията, но доскоро тя беше "замаскирана" от факта, че голяма част от танкерите се използваха като складове, в които се събираха излишните произведени количества.

Сега, с постепенното възстановяване на пазара и със съкращаването на добивите от страна на Саудитска Арабия и някои от останалите големи производители, тези складирани в морето запаси започват да се изчерпват, а танкерите остават "безработни".

"Трудно е да си представим по-тежка ситуация за собствениците на петролни танкери от настоящата. Когато цените на скрапа са толкова високи, колкото в момента, за много от тях е по-изгодно да рециклират старите плавателни съдове", обяснява Брайън Галахър, който оглавява отдела за връзки с инвеститорите на третия най-голям оператор на супертанкери в света Euronav.

Очаква се все повече кораби да потеглят към пунктовете за скрап през следващите месеци. От консултантската компания Clarkson Research Services очакват около 2% от световната флотилия от танкери да бъде унищожена. Този дял може да се увеличи и още, ако цените на превозите останат отрицателни, каквито на практика бяха през последната седмица.

Рециклирането на част от плавателните съдове обаче може да се окаже недостатъчно за стабилизирането на сектора. Количествата петрол, които се доставят по море, продължават да са много под средните си исторически равнища, тъй като държавите от ОПЕК и техните съюзници засега се въздържат от увеличаване на добивите, опасявайки се от нов срив в цената на "черното злато".

Може ли да се добива петрол в Арктика?В руската част на Арктическия шелф се намират находища с обем от над 7.3 милиарда тона петрол и около 55 трилиона кубични метра природен газ

Замяната на старите кораби с по-нови може донякъде да облекчи положението на превозвачите, тъй като по този начин те биха могли до известна степен да свият фиксираните си разходи. Модерните плавателни съдове са по-ефективни и по-икономични,

Освен това през последните години корабите, предавани за скрап, така или иначе, не бяха много. През 2020 г. бяха рециклирани само два подобни супертанкера, а през 2019 г. - четири. За сравнение, през 2017 и 2018 г. за скрап бяха предадени 44 съда.

Към момента в световен мащаб оперират 823 супертанкера, по данни на консултантската копания Clarkson Research Services. Настоящата криза в петролния сектор обаче вероятно ще принуди собствениците на кораби на възраст над 15 години, да обмислят сериозно възможността за тяхното рециклиране.

На всеки пет години тези транспортни средства трябва да преминат през задължителна техническа инспекция, която струва милиони долари. Тези средства трудно могат да бъдат оправдани във времена, в които не носят печалби.

Цената на един супертанкер на пазара за скрап се движи около 18.95 милиона долара - най-високата за последните три години.

Повечето транспортни компании не очакват възстановяване на печалбите поне до втората половина на тази година, когато най-рано може да се очаква постепенно възстановяване на търсенето до предкризисните нива.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg