Все повече възрастни хора в САЩ пушат марихуана, сочи проучване

4158
Все повече възрастни хора в САЩ пушат марихуана, сочи проучване

© Pixabay

Възрастните хора в САЩ все повече употребяват марихуана. Около 9% от хората на възраст между 50 и 64 години признават, че са пушили марихуана поне веднъж в рамките на годината – същото са правили поне веднъж и 3% от гражданите на САЩ на възраст над 65 години, сочи ново проучване, предава CNN.

Употребата на канабис от хората на възраст между 50 и 64 години скача двойно през последното десетилетие, гласи проучването, публикувано в журнала Drug and Alcohol Dependence.

Употребата сред най-възстраните представители на американското общество (над 65 г.) е скочила цели 7 пъти за същия период.


Въпреки че докладът разкрива сериозно увеличение в употребата на марихуана сред възрастните хора, то не е задължително те да са опитали свойствата на растението за първи път в живота си, чак когато са минали 50-годишна възраст, става ясно от думите на Джоузев Паламар, автор на проучването и асоцииран професор към факултета по Обществено здраве към New York University Langone Medical Center.

„Не мисля, че трябва да се притесняваме за милиони стари хора, които опитват марихуана за първи път. Поне не още”, казва той.

Високи нива на вредни навици

Паламар цитира данни от 17 608 анкетирани хора над 50-годишна възраст, участвали в National Survey on Drug Use and Health.

Федералната Агенция за злоупотреба със субстанции и ментално здраве провежда тази анкета всяка година от 1971 година във всички 50 американски щати.

Анкетираните отговарят на върпси относно употребата на цигари, алкохол и наркотици с цел осигуряването на информация за здравето на различните демографски групи в страната.

Анализаирайки данните от 2015-2016 година, изследователите са сравнили потребяващите марихуана в различните възрастови групи сега и в миналото.

Мегасделка създаде най-голямата компания за марихуана в светаДве канадски компании занимаващи се с отглеждането на марихуана се сляха


Така през изминалата година делът на тези между 50 и 64 години, които пушат трева, възлиза на 9%, а делът на тези над 65-годишна възраст – 2.8%.

„Открихме високи нива на употреба на нездравословни субстанции (цигари, алкохол, злоупотреба с лекарства) при тези възрастни хора, които посочват, че употребяват марихуана”, казва д-р Бенджамин Хан, автор на проучването и асистент в New York University School of Medicine.

Така например проучването показва, че близо 5% от възрастните, употребяващите канабис, имат проблем с алкохола, 9% са зависими от никотин, а 3.5% от успокоителни. При най-възрастните представители на щатското общество, които употребяват марихуана, проблеми с алкохола имат 1.5%, зависимост към никотина – 3.5%, а към успокоителни – 1.2%.

По думите на Хан, употребата на няколко субстанции, „особено нездравословната употреба”, е особено рискова за възрастните хора с хронични заболявания. Марихуаната може да засили симптомите на съществуващо състояние, ако се употребява в комбинация с лекарства.

Здраве и рискове

Така нареченото „бейби бум” поколение има богат опит с марихуаната спрямо предходните поколение, посочват авторите на проучването.

Над половината (близо 55%) от възрастните са ,потребявали марихуана в даден момент от живота си, докато малко над 1/5 (22%) от най-възрастните имат подобен опит, заявяват Хан и Палмар.

Все повече щати в САЩ легализират марихуаната за медицински и развлекателни цели, което поставя темата за канабиса на дневен ред, казва Хан.

„Все повече възрастни пациенти ме питат дали трябва да пробват марихуана, предимно за заспиване или болка”, казва д-р Хан. „Марихуаната може би е терапевтично полезна за редица симптоми и медицински състояния, но проучванията в тази сфера са екстремно лимитирани”, казва той.

Какво се случва, когато държава от Г7 легализира марихуаната?Разкрива се нов пазар на стойност милиарди долари, разбира се


Нужни са повече проучвания, за да се дефинира риска и ползите от употребата на канабис от тази възрастова група, като се осигури повече информация относно сигурността, дозировката, методите и симптомите, при които да се прилага, посочва Хан.

Засега е „трудно за нас и доставчиците да препоръчаме извън много специфични клинични случаи (особено спрямо добре проучените други алтернативи)”, пише Хан.

„Особено ако не разбираме напълно рисковете зa възрастните хора или тези с множество хронични медицински състояния”, добавя той.

Другата страна на монетата

Кристофър П. Салас-Райт, асистент в Boston University School of Social Work, посочва, че новото проучване осигурява „висококачествена информация”, която е важна във времена, в които нагласите на обществеността и законите относно марихуаната се променят с бърза скорост.

По думите на учения, проучването ясно доказва, че марихуаната е все по-популярна сред възрастните хора, като това е станало с особено бързи темпове през последните 10-15 години.

Не само употребата, но проблемната употреба също расте сред тези възрастови групи, казва той.

„Има силни доказателства, че редовната употреба на марихуана се свързва с инциденти с моторни превозни средства, симптоми на хроничен бронхит и пристрастяване към канабис и други субстанции”, смята Салас-Райт.

Въпреки това, много възрастни американци пушат марихуана, без да страдат от някакви сериозни последствия – подобно на алкохола – „не трябва да губим представата за факта, че марихуаната представлява псхиактивен наркотик” и излага хората на „риск от нежелани последствия”, добавя той.

В национално проучване, публикувано през 2015 г., Салас-Райт показва, „че делът на употребата на марихуана намалява леко сред хората на възраст между 12 и 14 години и остава на еднакво ниво сред тези на възраст между 15 и 17 от 2002 г. до сега. 

Така възрастните хора поглеждат към марихуаната, докато в същото време при тинейджърите се наблюдава леко отстъпление. 

Пазарът на марихуана в САЩ – колкото виното и алкохолните напиткиВсе по-оптимистични прогнози за продажбите на марихуана.


Според Намкее Чой, професор в National Academies of Science, Engineering and Medicine, в наши дни е необходимо ново проучване за марихуаната.

„Знаем много относно негативните ефекти на марихуаната по време на формиращите години. Нужни са повече проучвания, за да се определят ползите и вредите от марихуаната върху здравето и психиката на всички възрастови групи и различни ефективни методи за справяне с разстройство в резултат на употреба на марихуана”, казва той.

Според д-р Бенджамин Хан, употребата на трева сред възрастните само ще се увеличава поради легализацията, проникваща навсякъде в САЩ.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg