Всеки втори човек по света е обеднял заради пандемията от COVID-19

537
Всеки втори човек по света е обеднял заради пандемията от COVID-19

© Pixabay

Доходите на всеки втори човек по света са спаднали заради коронавируса. Жителите на страните с ниски доходи са особено тежко засегнати от съкращенията на работни места, показва проучване на Gallup, цитирано от БТА.

Базираният в САЩ институт е проучил 300 000 души от 117 страни по света. Половината от имащите работа са спечелили по-малко заради ограниченията, свързани с коронавируса.

Това се равнява на 1.6 милиарда засегнати по света, отбелязва Gallup.


Тези проценти варират от 76 на сто в Тайланд до 10 на сто в Швейцария, се посочва проучването.

В Боливия, Мианмар, Кения, Уганда, Индонезия, Хондурас и Еквадор над 70 на сто от запитаните са съобщили, че получават по-малко, отколкото преди глобалната криза, предизвикана от коронавируса. В САЩ делът на хората, чиито доходи са намалели, е 34 на сто.

Кризата, свързана с COVID-19, е засегнала работниците по цял свят, но най-вече жените, които са свръхпредставени в нископлатени сектори като продажбите, туризма и хранителните услуги.

Проучване на неправителствената организация Oxfam показва, че жените по света са загубили приходи от 800 милиарда долара заради пандемията.

Успя ли МВФ да помогне на световната икономика по време на пандемията?Фондът предоставя на своите членове кредитни линии, когато някой от тях изпадне в ликвидна криза


Освен това над половината от запитаните са заявили, че временно са спрели да работят, което прави около 1.7 милиарда души в световен мащаб. В 57 страни, включително Индия, Зимбабве, Филипините, Кения, Бангладеш и Салвадор над 65 на сто от запитаните са съобщили, че временно са спрели работа. По-слабо са засегнати развитите страни с високи доходи. По-малко от 1 на всеки 10 души в Австрия, Швейцария и Германия са спрели временно работа. В САЩ тази цифра е 39 на сто, показва проучването.

Освен това един на всеки трима е загубил работата или частния си бизнес, което означава над 1 милиард души по света. Тези цифри също варират - от 3 на сто в Швейцария и 13 на сто в САЩ, до над 60 на сто във Филипините, Кения и Зимбабве.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg