Всяко зло – за добро, реши Уолстрийт

844
Всяко зло – за добро, реши Уолстрийт

Всяко зло – за добро, реши фондовият пазар във вторник и се задържа на позитивна територия за втори пореден ден. Инвеститорите не пренебрегнаха предупрежденията на кредитната агенция Standard & Poor’s, че ще преразгледа не само рейтинга на всички страни от еврозоната, но и на спасителния фонд EFSF (European Financial Stability Facility). Те по-скоро се съгласиха с германския финансов министър Волфганг Шойбле, който заяви, че заплахата, отправена от S&P има и добра страна – тя ще помогне на лидерите от Стария континент да осъзнаят сериозността на положението и ще ги стимулира да приемат смел пакет мерки за ограничаване на дълговата криза на срещата си на върха в Брюксел в края на седмицата.

Резултатите от дискусиите може да ознаменуват края или спасението на обединената валута, смятат анализатори. Според тях, ако политиците покажат нужната воля да предприемат болезнените крачки към затягане на фискалната политика, американският фондов пазар притежава потенциала да скочи с още десетина процента.

В навечерието на срещата, очакванията остават умерено оптимистични, като една от подхвърлените идеи е възможността за учредяване на два отделни спасителни фонда, с достатъчна мощ да ограничат най-тежките последици от бюджетната криза.

На корпоративния фронт, 3M поскъпнаха с 1.5% до $82.13 след като обявиха, че приходите през следващата година може да нараснат с около шест на сто. Очакванията за продажбите варират в диапазона между $30.2 млрд. и $31.5 млрд., приблизително колкото предвижда и Уолстрийт, а печалбата на акция вероятно ще възлезе на $6.25 - $6.50.

General Electric Co. напреднаха с 2.4% до $16.72, след като Sanford C. Bernstein повишиха оценката си за дружеството, позовавайки се на очакванията за по-високи дивиденти през 2012 г.

Sanford C. Bernstein похвалиха и Eli Lilly & Co., като изтъкнаха, че акциите на компанията може да скочат с над 50 на сто, ако медикаментът им за лечение на Алцхаймер се окаже успешен. Дяловете от фармацевтичния производител скочиха с 3.9% до $38.86 – най-високото им ниво от осми ноември насам.

Друг представител на най-могъщата индустрия в света, Pfizer, напредна с 2% до $20.23. Компонентът от S&P, следяща жилищните строители, се повиши с 1.2%, след като най-големият представител на бранша, Toll Brothers Inc., се вдигна с 2.7% до $21.30. Компанията отчете печалби, които надминаха очакванията на анализаторите, благодарение на повишението на продажбите на Източния бряг и поскъпването на луксозните домове.

Доставчикът на предплатени безжични услуги MetroPCS Communications Inc. също нямаше от какво да се оплаче. Дружеството бе най-силно представилият се член от S&P 500, като скочи със 7.8% до $9, след като обяви, че оттеглянето на клиентите им забавя хода си.

Leap Wireless International обявиха плановете си да придобият от Verizon Wireless диапазон от безжични честоти около Чикаго за $204 млн., докато в същото време продадат излишния спектър на Verizon в други региони за $188 млн. В отговор на новината, котировките се покачиха с едно на сто до $9.45.

Clearwire скочиха с 11 на сто до $2.50 след като компанията заяви, че възнамерява да набере $300 млн. чрез емитиране на акции.

Не всички позиции обаче зарадваха инвеститорите. Книжата на Darden Restaurants Inc., оператори на веригата заведения Red Lobster, отбелязаха най-значимия си срив за последните три години – от 12% до $41.82.

Компанията заяви, че продажбите и печалбите тази година няма да достигнат очаквания ръст, поради необходимите инвестиции за съживяване на веригата Olive Garden.

Компонентата на S&P 500, следяща транспортните компании, падна с 0.6%, след като акциите на Union Pacific Corp. поевтиняха с 1.7 на сто до $102.84.

Все пак, в навечерието на съдбоносната среща на върха в Брюксел, бенчмарк показателите успяха не само да се предпазят от срив, но и да отбележат макар и скромен напредък. Dow Jones Industrial Average се повиши за пети от последните седем работни дена, достигайки 12,150.13 пункта, или с 0.4% над нивото на затваряне във вторник. Standard & Poor's се представи по-слабо, като напредна с 0.1% до 1258.47. Технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 6.20 пункта, или 0.2%, до 2649.56.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значиелни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...