Втората половина на 2009 г. носи оптимизъм за M&A сектора

619
Втората половина на 2009 г. носи оптимизъм за M&A сектора

Изминалата година не беше добра за сектора на сливанията и придобиванията (M&A), които намаляват с 27% като обем и като стойност. В края на миналата година обаче се появиха признаци, че краят на рецесията наближава и M&A сделките започват да набират скорост, показва доклад на Mergermarket.

Последното тримесечие на 2009 г. беше най-доброто по отношение на стойността на сделките от третото тримесечие на 2008 г. Общо 2 523 M&A сделки на стойност 626.8 млрд. долара бяха обявени през последните три месеца на миналата година, което представлява ръст от 35% в сравнение със същия период на 2008 г., както и увеличение с 90% в сравнение с предходното тримесечие.

През последното тримесечие азиатските сделки са с рекордна стойност в размер на 177.1 млрд. долара, или 26% повече от предишния рекорд от 141 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2006 г.

Независимо от блокиралите дългови пазари и нежеланието на компаниите да сключват сделки през изминалата година бяха осъществени 2009 повече мегасделки в сравнение с 2008 г. - седем сделки на стойност от над 40 млрд. долара, в сравнение с три през 2008 г.

През 2009 г. беше поставен и нов рекорд по отношение на сделките, в които едната от компаниите е била изпаднала в неплатежоспособност, като броят им надминава дори върховите нива от 2002 г. През миналата година купувачите, разполагащи с капитал, имаха възможността да се възползват от изпаднали в затруднение компании, което увеличи броя на този вид сделки с 370% от 2008 г. насам.

През миналата година бяха сключени подобни сделки на стойност 95.5 млрд. долара, което е само със 150 млн. долара по-малко от общата стойност на сделките от предходните четири години. Сделките са наброявали 543 през 2009 г., което се равнява на общия им брой от предходните три години.

Независимо от факта, че на пазарите все още има несигурност, някои признаци показват, че инерцията ще продължи през 2010 г. Съживяването на дейността на финансовите спонсори, фактът, че някои компаниите разполагат с рекордни суми кеш, и размразяващият се кредитен пазар могат да допринесат една добра година за сектора на M&A сделките.

Фармацевтичните гиганти ще се оглеждат за компании, които могат да им помогнат в разработването на лекарства. Мегасделките, обявени през 2009 г., могат да доведат до продажбата на активи, за да може тези сливания да бъдат одобрени от регулаторите. В потребителския сектор Kraft Foods продължава да изпитва затруднения с опитите си да придобие Cadbury и може да насочи вниманието си към компании като Sara Lee или United Biscuits, ако офертата за британската компания за сладкарски изделия пропадне.

Както се очакваше, Morgan Stanley оглави класацията за 2009 г. с консултирани сделки на обща стойност 585.9 млрд. долара. На второ място се нарежда Goldman Sachs, която е взела участие в сделки за 548.6 млрд. долара.

По брой на сделките Goldman Sachs заема челната позиция с консултирани 244 сделки, изпреварвайки с 13 сделки Morgan Stanley.

Третото място по стойност и по брой на сделките е за JPMorgan, като предната позиция в класирането се дължи предимно на участието в придобивания в САЩ. Компанията наскоро консултира ExxonMobil в придобиването на XTO Energy за 40.4 млрд. долара.

Най-голямата M&A сделка за изминалата година е обявеното през януари закупуване на фармацевтичната компания Wyeth от страна на Pfizer Inc за 63.26 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg