Взрив от ентусиазъм на Уолстрийт на фаталния 13-и

644
Взрив от ентусиазъм на Уолстрийт на фаталния 13-и

Тринадесети се оказа щастлива дата за Уолстрийт. Технологично ориентираният бенчмарк показател Nasdaq Composite удари 11 годишен рекорд като затвори на ниво, което не е достигал от декември 2000 г.

Dow Jones Industrial Average и Standard & Poor's 500 също се постараха да зарадват инвеститорите, като и двата индикатора се покатериха до почти четиригодишни върхове.

Противно на очакванията, движението на пазара не бе основно повлияно от дългоочакваната среща на Федералния резерв. Централните банкери не поднесоха особени изненади, като се въздържаха от промяна на монетарната си политика и не дадоха сигнал, че обмислят мерки за стимулиране на икономиката, макар да признаха, че средата остава рискова. Изтъкната бе опасността от известно временно засилване на инфлационните напрежения поради поскъпването на горивата, но от друга страна Бен Бернанке преодоля изказаният по-рано скептицизъм относно пазара на труда и обяви, че вече ставаме свидетели на известно съживяване.

Ударното представяне на фондовия пазар обаче се дължеше не толкова на публикуваното становище на Федералния резерв, в което наистина прозираха поуспокоени тревоги, колкото на убедеността на инвеститорите, че най-вероятно ще се окаже, че икономиката се справя задоволително и без допълнителни мерки за стимулиране.

Повод за този оптимизъм бе докладът за продажбите на дребно, които през февруари отбелязаха най-силният си ръст от пет месеца насам. Американците харчат все по-големи суми в автокъщите, бензиностанциите и магазините за облекла – разкри статистиката. В същото време, индикаторът, измерващ икономическите очаквания на мениджърите на малки фирми задържа повишението си за шести пореден месец и достигна най-високото си ниво от декември 2007 г.

Новините от Европа също спомогнаха за разпалване на апетита към риск – оптимизмът на германските предприемачи продължи да нараства и догони най-високото си равнище от юни 2010 г. насам.

Буреносните облаци над Стария континент изглежда да се разсейват, като европейските финансови министри одобриха отпускането на втория спасителен транш за Гърция, а Fitch Ratings повишиха рейтинга на балканската държава над присъдата „частичен дефолт” – до В- със стабилна перспектива.

Всички десет индустрии, включени в S&P 500, се понесоха нагоре на крилете на икономическия оптимизъм, поведени от финансите, промишлеността и технологиите.

KBW Bank Index скочи с 4.6%, като книжата на JPMorgan поскъпнаха със 7 на сто до 43.39 долара, след като заемодателят повиши тримесечния си дивидент с пет цента до 30 цента на акция и обяви програма за обратно изкупуване на акции за 15 млрд. долара, 12 млрд. долара от които ще бъдат реализирани още тази година. Акциите на Bank of America напреднаха с 6.3% до 8.49 долара, а на Goldman Sachs Group – с 6.5% до 124.54 долара.

За някои обаче успехът бе наистина мимолетен. Citigroup се покачиха с 6.3% до 36.45 долара, но след приключването на редовната сесия отстъпиха с 3.3% до 35.25 долара. Причина за отлива на доверие бяха резултатите от стрес-теста на Федералния резерв, който разкри, че банката не успява да покрие критериите за оцеляване в кризисна ситуация.

Като цяло обаче данните за стабилността на банковата система, оповестени късно вечерта във вторник бяха по-скоро обнадеждаващи – 15 от 19-те най-големи заемодателя в САЩ ще успеят да поддържат адекватни капиталови нива дори и в случай на тежка рецесия и няма да прекратят изплащането на дивиденти и програмите си за обратно изкупуване на акции, разкри проведеният стрес тест.

Една от вкусните хапки на пазара във вторник бе Apple, чиито акции достигнаха нов рекорд от 568.10 долара, след като поскъпнаха с нови 2.9%, а Jefferies повишиха прогнозата си за позицията със 100 долара. За тази година, рожбата на Стив Джобс скочи с общо 40% и за пръв път пазарната й капитализация надмина 500 млрд. долара миналия месец.

Франчайз компанията за автомобилен сервиз Midas обяви съгласието си да бъде придобита от подразделението TBC на японската Sumitomo в сделка за 173 млн. Долара и котировките се изстреляха с 27% нагоре до 11.44 долара.

Производителят на хранителни добавки GNC Holdings обяви, че счетоводните му резултати за първото фискално тримесечие най-вероятно ще изненадат приятно Уол Стрийт благодарение на по-силни от очакваното продажби през февруари и акциите поскъпнаха с 8.7% до 33.95 долара.

Yahoo, които хвърлиха ръкавицата на един от основните си конкуренти Facebook като заведоха съдебно дело с обвинение за нарушаване на патенти изглежда не зарадваха особено пазара с решението си, тъй като котировките по позицията останаха практически без промяна на фона на царящия ентусиазъм, на 14.55 долара.
Разбира се, и звездният вторник не успя да спаси някои аутсайдери от поевтиняване на книжата им.

Urban Outfitters Inc. бяха най-слабо представилата се позиция от S&P 500, с понижение от 5.3% до 27.95 долара. Веригата магазини за облекла и аксесоари бе наказана след като разочарова Уол Стрийт с резултатите си за четвъртото фискално тримесечие.

Majesco Entertainment се похвалиха с по-високи от очакваното приходи за последния си отчетен период, но печалбите бяха незадоволителни, а прогнозите за цялата 2012 г. не успяха да вдъхновят инвеститорите. Акциите на създателя на видео игри се сринаха с 14% до 2.56 долара.

В края на късметлийския тринайсти март Standard & Poor’s 500 Index скочи с 1.8% до 1,395.95, а Dow Jones Industrial Average не се поколеба да добави цели 217.97 пункта към стойността си, или 1.7%, до 13,177.68. Наистина зрелищно представление изнесе Nasdaq Composite Index, който се покачи с 1.9%, за да достигне най-високото си ниво от 11 години насам - 3,039.88 пункта.

Търговията бе оживена, като 7.5 млрд. акции смениха притежателите си на пода на щатските борси, или с 13 на сто над среднодневното ниво за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg