Western Union и GSMA създават нова глобална мобилна услуга за превод на пари

692

Световната GSM асоциация (GSMA), международна търговска асоциация, която представлява над 700 мобилни GSM оператора, и компанията Western Union (NYSE:WU), световен лидер в услугите за парични преводи, обявиха споразумение, което ще подпомогне развитието на презграничните мобилни услуги за превод на пари.

Western Union и GSMA разработват търговска и техническа рамка, която мобилните оператори могат да използват, за да предоставят на клиентите си услуги, позволяващи често изпращане и получаване на парични преводи на малки суми през мобилни телефони. Първите потребителски услуги, предоставени въз основа на тази рамка, се очакват в началото на второто тримесечие на 2008.

Рамката представлява ключов елемент не само от мобилната стратегия на Western Union, но и от програмата за мобилни парични преводи на GSMA, която се стреми да използва обхвата и удобството на мобилните услуги за парични преводи, за да разшири пазара на мобилни финансови услуги и да насърчи социалното и икономическо развитие. Мобилните услуги за парични преводи предоставят на повече хора прост, лесен и достъпен начин за изпращане на малки суми чрез една общоприета и регулирана система. Western Union и GSMA вярват, че това е възможност да създадат и развият голям нов пазар за преводи на малки суми.

Мобилната услуга на Western Union ще свързва операторите към съществуващата глобална система за парични преводи на компанията, която отговаря за около 17 процента от паричните преводи в световен мащаб през 2006. След като веднъж бъдат свързани към услугата на Western Union, операторите ще могат да използват свой собствен софтуер от типа „мобилен портфейл”, за да предоставят възможността за мобилни парични преводи между физически лица през международната мрежа за парични преводи на Western Union.

Мобилната услуга на Western Union позволява на клиентите да прехвърлят пари към или от своите „мобилни портфейли” и ще предостави глобална мрежа от агенти, в чиито офиси могат да се осъществяват транзакции за изпращане на пари в брой към мобилен портфейл и за получаване на пари в брой от мобилния портфейл.

В програмата за мобилни парични преводи на GSMA участват 35 оператора с повече от 800 милиона клиенти в над 100 страни. Програмата се ръководи от Сунил Митал, председател и управляващ директор на Bharti Airtel и се наблюдава от управителен съвет, съставен от представители на Bharti, MNT, Orange, Orascom, Smart, Telenor и VimpelCom.

Western Union и филиалите на компанията предоставят парични преводи в 200 страни чрез мрежа от над 312 000 агентски локации.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg