WSJ: В глобална финансова война сме

787
WSJ: В глобална финансова война сме

© pixabay.com

Растящи цени на енергията в Европа, предполагаем опит за задържане на служител на ФЕД в Китай, усилия за диверсифициране на доставките на чипове от Taiwan Semiconductor: Намираме се в глобална финансова война.

Финансовите войни датират поне от времето на кръстоносните походи, но след повече от 200 години нарастваща глобализация финансовите конфликти вече са много по-скъпи и непредсказуеми. Хората и от двете страни на тези конфликти обикновено не разбират какво се случва. Те знаят само, че светът им се преобръща с главата надолу. Така например обикновените европейци ще бъдат шокирани, когато се борят да платят за отопление тази зима. Моята свекърва в Москва, подкрепяща Путин, беше шокирана, когато откри, че предпочитаното от нея кафене „Старбъкс“ вече не работи в Русия. „Какво се случи?“, попита ме тя.

Безвкусните думи като „глобализация“ прикриват грубите връзки между причините и последствията. През последните два века се научихме да произвеждаме храна и да строим жилища ефективно и сега храним и настаняваме осем милиарда души по-лесно, отколкото предишните векове един милиард.

Причините за това бяха индустриализацията, механизацията, електрификацията и автоматизацията, съчетани с възможността за финансиране на тези иновации. Световната търговия се разрасна рязко, като нарасна още повече както след Втората световна война, така и след разпадането на Съветския съюз. Когато през 1972 г. президентът Ричард Никсън посети Китай, САЩ и Китай нямаха търговски отношения. Сега Китай е един от най-големите търговски партньори на Америка.

Доларът изглежда по-силен от всякога. Но дали наистина е така?Технологиите подкопават влиянието на световната резервна валута


Сложността на тази система е и нейна уязвимост. Разходите във всяка икономика се състоят от две части - приходи и заеми, а финансовата война се опитва да подкопае и двете. Приходите се състоят от търговия, заетост и корпоративни печалби. Заемът се състои от харчене на това, което все още не е спечелено. Цената на тези заеми се определя от търсенето и предлагането на капитал. Тези отношения са взаимосвързани: Моето харчене е твоето печелене.

Санкциите на САЩ срещу Русия се вписват точно в рамката на доходите и заемите. Забраната за внос на руски петрол имаше за цел да намали доходите на Русия. Забраната на инвеститорите да купуват руски облигации и замразяването на резервите на руската централна банка имаха за цел да увеличат цената на кредита.

Но както показа Русия, във всяка война е възможно да се контраатакува. По-ниските цени на руския суров петрол намериха купувачи в Индия и други страни. Когато Русия прекрати продажбите на природен газ за Европа, тя се опита да унищожи европейските доходи. Много европейски компании не могат да реализират печалба при толкова високи разходи, съобщава БГНЕС.

Енергийната индустрия на Америка изолира нацията от значителни вреди. Но една война за Тайван би нанесла поражения на световната икономика. Световната търговия с Китай е около 4,5 трилиона долара; от тях на САЩ се падат около 600 милиарда долара. Никоя друга държава не би могла лесно да замени Китай. Предприемаческата инфраструктура около Шенжен е уникална. В случай на война САЩ може да се опитат да замразят валутните резерви на Китай. Или пък, по примера на Русия, Китай би могъл да действа пръв и да наруши функционирането на американските кредитни пазари.

Имотните пазари по целия свят се подготвят за кризаОт Сидни през Стокхолм до Сиатъл купувачите се оттеглят, тъй като централните банки повишават лихвените проценти

През същите тези 200 години, които доведоха до огромно повишаване на жизнения стандарт, имаше много смущения в глобализацията. Разширяването на световната търговия от 60-те години на XIX в. до Първата световна война беше последвано от отстъпление. След всяко прекъсване светът постепенно възобновяваше пътя си на по-голяма търговска интеграция и същото вероятно ще се случи и този път по простата причина, че изолацията влошава благосъстоянието.

Основното предположение, залегнало в основата на реда след Студената война, беше, че икономическият интерес ще възпрепятства конфликтите. Аз със сигурност вярвах в това. Моите контакти в Китай и Русия отбелязаха повишаване на жизнения стандарт. Най-очевидният показател за нарасналото богатство бяха техните пътувания в чужбина, които се повишиха до нива, които родителите им не можеха да си представят.

ЕЦБ вдига лихвите с рекордните 75 базисни пунктаИ трите основни лихвени процента на ЕЦБ ще се повишат с по 75 базисни пункта

Нахлуването в Украйна ме научи, че това предположение е погрешно. След военните неуспехи на Русия Пекин може би ще преразгледа политиката си спрямо Тайван. По-вероятно е Пекин да смята, че САЩ трябва да преразгледат собствената си политика.

Засега ентусиазмът на свекърва ми по отношение на г-н Путин надделява над носталгията ѝ по „Старбъкс“. Когато ѝ предложиха да пътува до Финландия, за да види съпругата ми и мен, тя отказа, като се позова на необходимостта да остане и да подкрепи войната.

Българският бизнес

Всичко по темата Газовата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg