WWF: Производителите на електроенергия получават пари, за да замърсяват

379
WWF: Производителите на електроенергия получават пари, за да замърсяват

Производителите на електричество от пет европейски страни - Великобритания, Германия, Испания, Италия и Полша - може да получат печалби до 71 милиарда евро през втората фаза (2008-2012 година) от европейската система за размяна на въглеродни квоти. Това сочи доклад на Световния фонд на дивата природа - СФДП (WWF), цитиран от Франс прес.

Европейската система за размяна на въглеродни квоти е основна директива на Европейския съюз за борба с климатичните промени. Тя бе приета, за да бъдат ограничени вредните емисии от газове от най-замърсяващите сектори на промишлеността. Ако емисиите, излъчвани от предприятие, включено в системата за обмен, прехвърлят допустимите нива, то трябва да плати големи глоби, ако не притежава достатъчно разрешителни, за да компенсира превишеното количество. В момента ЕС раздава напълно безплатно повечето от тези разрешителни на предприятията, подчертава СФДП.

"Безплатното раздаване на разрешителни за емисии на предприятията от енергийния сектор е равносилно на отпускане на кешов бонус. Това са лесно постигнати печалби, без никакви усилия", е посочено в доклада.

В момента ЕС преговаря за начините, по които разрешителните за вредни емисии ще функционират след 2013 година. Очаква се енергийният сектор да бъде задължен да купува всички необходими разрешителни за емисиите си. СФДП предупреждава, че след 2020 година не би трябвало да се дават на енергийния сектор безплатни разрешителни за замърсяващи околната среда емисии.

Според фонда "приходите от продажба и търгове за разрешителни за емисии трябва изцяло да бъдат реинжектирани в борбата с климатичните промени както в Европа, така и в развиващите се страни".

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg