Й. Акерман: Разпадането на еврозоната ще струва повече от спасяването й

1134
Й. Акерман: Разпадането на еврозоната ще струва повече от спасяването й

„Възможно е да съм прекален оптимист. Но ако успешно се справим с настоящата криза, това ще бъде първият път, когато Европа решава проблемите си със съвместни усилия и може да се гордее със себе си. Тя няма право да изпусне такава възможност“, заяви Йозеф Акерман, бившият ръководител на Deutsche Bank, пред Handelsblatt.

По думите на Акерман Европа има нужда от едновременни мерки за съкращаване на дълговете и бюджетния дефицит, както и мерки за стимулиране на ръста на икономиката и намаляване на безработицата, особено сред младите до 25 години.

За пореден път бившият ръководител на Deutsche Bank защити Берлин, подложен на международен натиск да увеличи помощта на задлъжнелите страни. „Ще ви дам един пример: през 90-те години помощта на САЩ за Мексико е 1.3% от федералния бюджет. А гаранциите и кредитите по различни пакети и механизми за спасяване на еврото, задълженията по които е взела Германия, са 70% от федералния бюджет“.

Въпреки това„разрушението е много по-скъпо, отколкото по-нататъшното изграждане. Разпадането на еврозоната ще създаде хаос в Европа, а също и в други части на света“, смята Акерман.

Само излизането на Гърция ще струва около 500 млрд. евро и според бившия ръководител на Deutsche Bank позицията на Германия, която изглежда нерешителна, всъщност се състои в тактическо изчакване.

Той е уверен, че ще бъде направено всичко възможно за спасяването на еврозоната. „Пред аналогичен проблем стояхме в хода на спасяване на банките през 2008 г. Беше един сутринта, когато правителството накрая взе окончателно решение да действа. Това не трябва да се забравя“, заявява Акерман.

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg