Япония изпревари Китай като най-голям кредитор на САЩ

1045
Япония изпревари Китай като най-голям кредитор на САЩ

Япония изпревари Китай като най-голям притежател на щатски дългови ценни книжа, съобщава Wall Street Journal по данни на министерството на финансите на САЩ.

През декември общата сума на американския дълг, притежавана от Япония, възлиза на 768.8 млрд. долара, а тази на Китай- 755.4 млрд. долара. Докато Пекин продаде през този месец дългосрочни и краткосрочни ценни книжа на стойност 24 млрд. долара, Токио закупи допълнително дългови ценни книжа за 11.5 млрд. долара.

Поведението на Китай предизвика тревога в част от американските аналитици и представители на правителството, което през настоящата финансова година, завършваща на 30 септември, планира да прибегне към рекордно заеми, за да финансира гигантския дефицит във федералния бюджет на САЩ в размер на 1.6 трлн. долара.

Изтеглянето, предшествано от изказване на „загриженост относно бюджетния дефицит на САЩ" от страна на китайски високопоставени чиновници, съвпада и с нарасналото напрежение между двете сттрани.

В дадения контекст тези тенденции могат да усилят опасенията на пазара, че „Пекин изоставя ролята на един от ключовите кредитори на САЩ".

За последното десетилетие Пекин увеличи дела си в щатския дълг от 79 млрд. долара през 2001 г. до 801.5 млрд. през май 2009 г., но след това продаде ценни книжа на стойнсот 49 млрд. долара.

Токио се оказа най-големият кредитор на САЩ за първи път от август 2008 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg