Япония се връща към ядрената енергия и бе окуражена за това

724
Япония се връща към ядрената енергия и бе окуражена за това

© pixabay.com

Япония планира да се върне към използването на повече ядрена енергия. Тове решение бе прието радушно от Международната енергийна агенция (IEA).

Това е „много добра и обнадеждаваща новина“, каза един от директорите на организацията.

В сряда министър-председателят на Япония каза, че страната му ще рестартира повече неработещи атомни електроцентрали и ще разгледа възможността за разработването на реактори от следващо поколение. Коментарите на Фумио Кишида, докладвани от Ройтерс, се основават на забележки, направени от него през май.


Те идват във време, когато Япония - най-големият вносител на енергия, търси начини да се справи с несигурността на световния енергиен пазар и войната между Русия и Украйна.

Вчера Кейсуке Садамори, директор на офиса на IEA за енергийни пазари и сигурност, се изказа положително за стратегията на Япония.

„Това е... много добра и окуражаваща новина както по отношение на сигурността на енергийните доставки, така и по отношение на смекчаването на изменението на климата“, каза той, добавяйки, че Япония „изгаря много изкопаеми горива, за да запълни празнината от липсата на ядрена енергия от инцидента във Фукушима”, обясни Садамори, като подчерта в изказването си, че пазарът на изкопаеми горива в момента е изключително напрегнат, пише CNBC.

По думите му, рестартирането на атомните централи на Япония е добра новина и означава, че ще бъде освободено значително количество втечнен газ на световния пазар.  

Садамори заяви още, че построяването на нови атомни централи ще отнеме много време. Той уточни, че министър-председателят Кишида в изказването си е посочил, че страната ще се фокусира върху нови видове атомни електроцентрали, включително SMR – малки модулни реактори.

Ядрена енергетика в ЕС: Каква е позицията на страните членки? В ЕС тя е призната за съответстваща на концепцията за устойчиво развитие, а ядрената енергия – за „зелена“

„Те все още са основно в етап на развитие, така че … трябва да ускорим тези разработки“, добави Садамори. По-важните аспекти са, твърди той, рестартирането на съществуващите инсталации и удължаването на живота на съществуващите инсталации.

Връщането към ядрените мощности на страната е голяма промяна в политиката й.

По думите на Садамори, обществените нагласи са най-трудната част, с която властта трябва да се справи.

Позовавайки се на „трудни ситуации на енергийния пазар“, както и на „много стегнатия пазар на електроенергия“ в Япония, Садамори каза, че обществените настроения в страната все пак се „променят малко“.

„Виждаме повече хора, които подкрепят рестартирането на атомните електроцентрали, въз основа на … скорошни проучвания на големите японски вестници“, добави той.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg