Япония става страната с най-висока пенсионна възраст в света

2739
Япония става страната с най-висока пенсионна възраст в света

© Pixabay

Япония може да стане страната с най-висока пенсионна възраст в света, след като премиерът Шиндзо Абе иска да реформира социалната система, в отговор на проблемите, свързани с екстремното застаряване на населението.

Абе посочва пред местното издание Nikkei, че възнамерява да вдигне пенсионната възраст над 65 години, като позволи на хората да отложат пенсионирането си след преминаване отвъд 70-тата си годишнина, предава Financial Times. 

„През следващите три години искам да прокарам голяма реформа на социалната система, така че хората от всички възрасти да се чувстват спокойни“, казва японският премиер.

Плановете за въвеждане на опция за отлагане на пенсионирането могат да превърнат Япония в прецедент сред страните, борещи се със застаряването на населението. Задържането на хората на пазара на труда може да подпомогне икономиката, като същевременно съкрати разходите на страната за социални плащания.

Думите на Абе са сигнал за новите му икономически приоритети, ако бъде избран отново за лидер на управляващата Либерална демократична партия. Вътрешнопартийните избори ще се проведат на 20-ти септември тази година. 

Шиндзо Абе бе избран за премиер на страната си през 2012 година (Абе е бил премиер и в периода 2006-2007 г. - бел. ред) с обещанието да възстанови растежа на японската икономика и да преодолее дългият период на дефлация или нулева инфлация.

В рамките на управлението му Япония постигна шест поредни години на стабилен растеж, но инфалцията продължава да се движи на ниво, близко до нулата.

Последните му коментари показват, че той иска да използва следващите 3 години, за да насочи фокуса върху фискалните проблеми, причинени от високите темпове, с които застарява японското население.

Местното население на Япония намалява с 300 хил. души на година, като темповете на спад само ще се засилват в идните години.

Един от икономическите успехи на Абе е по-високото проникване на пазара на труда. Повече жени работят, подкрепяйки растежа, а делът наети на възраст над 65 години скача от 19.9% до 23.5%. Това се равнява на над 2 млн. допълнителни работници в икономиката на страната.

Джеймс Малкълм, икономист в UBS в Токио, посочва, че Абе е върнал фокуса върху икономиката, което ще бъде приветствано от инвеститорите. По думите му, повишаването на проникването на пазара на труда е било „забележително“, като сега може да се очаква леко забавяне.

Япония очаква икономически бум на база биткойн и блокчейнЯпонските бизнес лидери вярват, че бъдещето ще бъде светло, благодарение на блокчейн технологията

Предимството на по-дългото време, в което хората работят, не се ограничава само с намаляване на разходите за пенсии и задържане на хора с важни качества в икономиката, но според някои учени често това води до по-добро здраве.

Абе иска да промени трудовото законодателство, за да направи по-лесно оставането на работа след 65-годишна възраст, след което да осигури инициативи, свързани с възможността за отлагане на пенсионирането.

Премиерът на Япония увеличи и потребителския данък в страната от 8 на 10%, като промяната ще влезе в сила от следващата година. Освен това регулацията в страната ще бъде изменена, за да могат да се привличат повече чуждестранни работници. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...