Япония вероятно ще избегне дефицита по текущата сметка

679
Япония вероятно ще избегне дефицита по текущата сметка

Излишъкът по текущата сметка на Япония е намалял с по-малко от очакваното през април, което е поредният признак, че производителите напредват с възстановяването на изгубеното производство и доставките след разрушителното земетресение и цунамито в страната през март, информира Reuters.

Данните предполагат, че Япония ще избегне дефицит по текущата сметка, тъй като износът се възстановява.

Банковото кредитиране в Япония пада в 12-те месеца до май с най-малкия темп от 18 месеца, тъй като някои компании са търсили допълнителни средства, за да се справят с последствията от природните бедствия, показаха отделни данни днес.

Днешните данни са поредните доказателства, че японската промишленост се възстановява с по-бързи темпове от предварително очакваното.

Това увеличава вероятността третата най-голяма икономика в света да излезе от кратката рецесия причинена от природните бедствия и да продължи да расте през втората половина от годината.

Излишъкът по текущата сметка на Япония пада с 69.5% на годишна база през април. Спадът беше по-малък от предварително очакваните 84.3%, въпреки че надхвърля понижението от 34.3%, регистрирано през март.

Излишъкът възлиза на 405.6 млрд. йени (5 млрд. долара), което е почти два пъти над предварителните очаквания за 210 млрд. йени.

Отпуснатите от японските банки кредити намаляват с 0.7% през май в сравнение с година по-рано, показаха данни на централната банка.

Кредитирането в страната пада в 18-ти пореден месец, но спадът се забавя, което предполага, че земетресението и цунамито от март са допринесли за ръст в корпоративното търсене на финансиране.

БВП на Япония вероятно се е свил 3.0% на анюализирана основа през първото тримесечие на 2011 г., или по-малко от първоначално обявения спад от 3.7%, според проучване на Reuters. Официалните данни се очакват на 9 юни.

Анализаторите очакват японската икономика отново да се свие в периода април-юни, което би отбелязало три последователни тримесечие на икономически спад, след което да възстанови растежа си през втората половина на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

dwi
# 0
03:07 | 26 July 2012
If only there were more cevler people like you!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg