Японската икономика с отрицателен ръст от 2.4% през второто тримесечие

669
Японската икономика с отрицателен ръст от 2.4% през второто тримесечие

Втората най-голяма световна икономика - японската, е отбелязала отрицателен ръст в размер на 2.4% през второто тримесечие на годишна база, посочиха изнесени днес правителствени данни. За сравнение през първото тримесечие ръстът възлезе на 3.2%.

На тримесечна база понижението възлиза на 0.6%, след като през първото такова бе отбелязан ръст от 0.8%.

Така страната е на прага на първата си от шест години насам насам рецесия, ако бъде отбелязано още едно тримесечие с отрицателен ръст.

Причина за негативния резултат е значителното понижение на износа на експортноориентираната страна.

Износът се е понижил с повече, отколкото по време на рецесията през 2001-2002 година, а причината е значителното поскъпване на горивата, което увеличава цената на произведените в страната стоки и свива потреблението им на международните пазари.

За трите месеца, приключили в края на юни, износът на страната е намалял с 2.3%, което бе и първото му понижение от три години насам.

От най-голямата японска компания производител на автомобили - Toyota, обявиха през изминалата седмица, че очакват най-големия си спад на приходите от пет години. Авиопревозвачът Airlines Corp. заяви, че ще намали заплатите на персонала си, за да ограничи разходите си.

След негативните макроданни японският индекс Nikkei падна с 2.2%. Йената обаче, отбеляза повишение спрямо долара, като се повиши до 108.53 йени, в сравнение с 109.33 долара преди доклада.

Сигнали за слабото състояние на японската икономика бяха дадени от правителството на страната още през изминалата седмица, което използва думата"отслабване" за първи път 2001 година насам.

На фона на растящата инфлация и отрицателния ръст на икономиката пред японската банка се поставя дилема относно лихвите, като очакванията са, че най-вероятно те ще бъдат запазени при ниво от 0.5% на годишна база и през втората половина на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg